Imate muke s niskim pritiskom? Top 5 načina da vam bude bude lakše! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

ne preterujte s kafom

Imate muke s niskim pritiskom? Top 5 načina da vam bude bude lakše! (FOTO) (GIF)

Vežbanje može pomoći da dovedete pritisak u ravnotežu, ali nemojte s tim započeti naglo, da ne izazovete suprotan efekt

Objavljeno:

6 tipova žena koje biraju toksični muškarci! Da li si među njima? (FOTO) (GIF)

S visokim temperaturama i povećanjem vlažnosti u vazduhu, što dolazi do širenja krvnih vena, pa se tad pogoršavaju simptomi niskog krvnog pritiska. To su vrtoglavica, zamagljeni vid, nepravilan rad srca (‚‚preskakanje”), povećana žeđ, kratak dah, hladna, znojava i bleda koža, pa i nesvestica.

U većini slučajeva nizak pritisak koji se javlja kod mladih i zdravih ljudi i nije nešto što treba da zabrinjava, ako nije posledica određene bolesti ili lekova, pa je najčešće dovoljno da se pacijent pridržava određenih mera.

Top 5 načina da se izborite sa niskim krvnim pritiskom:

foto: giphy

1. Nemojte preterivati s kafom

Brojna istraživanja su pokazala da kofein iz kafe bitno ne utiče na povišavanje krvnog pritiska kad je on nizak. Kofein podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma pa zapravo dovodi do kontraefekta.

foto: pixabay.com

2. Uravnotežite obroke, klonite se dijeta i prejedanja

Nepravilan unos hrane usporava dotok krvi pa ćete se osećati još umornije i nedostajaće vam energije za normalno funkcionisanje, pa je važno da ishranu organizujete kroz više manjih obroka tokom dana.

foto: giphy

3. Jedite više supa i dodajte soli u hranu (ali umereno!)

Da biste podstakli žeđ - pijte više tečnosti i jedite voće koje sadrži puno vode, kao što su lubenice i dinje, to će regulisati cirkulaciju i ublažiti tegobe.

foto: pixabay.com

4. Pojačajte unos namirnica koje su bogate vitaminima B skupine

Naročito B12, vitaminom C, kalcijumom, gvožđem i belančevinama, preporučuje se zeleno lisnato povrće, pomorandže, banane, brokoli, suncokret, pšenične klice, krompir i suvo voće.

foto: giphy

5. Budite aktivniji

Vežbanje može pomoći da dovedete pritisak u ravnotežu, ali nemojte s tim započeti naglo, da ne izazovete suprotan efekt. Preporučuju se vežbe poput brzog hodanja, laganog trčanja, plivanja, umerene vožnje biciklom i važnja rolerima.

foto: profimedia

(Espreso.co.rs / Izvor: zdravakrava.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.