Pojedi neku od ovih 10 namirnica i spavaćeš k'o beba! (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

lepo spavajte i lepo sanjajte

Pojedi neku od ovih 10 namirnica i spavaćeš k'o beba! (FOTO) (GIF)

Ugljeni hidrati vam mogu pomoći da lakše zaspite jer pomažu u ubrzavanju oslobađanja hemikalija za podsticanje sna, a ima još takvih namirnica

Objavljeno:

5 stvari zbog kojih te muškarci ne vole i misle da si odbojna! (FOTO) (GIF)

Neke namirnice su prirodno bogate triptofanom, serotoninom i melatoninom, supstancama koje regulišu ‚‚unutrašnji sat" organizma. Proteini i mlečni proizvodi kao što su orašasti plodovi i jogurt sadrže triptofan - aminokiselinu koja uspavljuje telo.

Ugljeni hidrati poput hleba i pirinča takođe vam mogu pomoći da lakše zaspite jer pomažu u ubrzavanju oslobađanja hemikalija za podsticanje sna.

10 namirnica koje opustaju telo i pomažu da lakše zaspite:

foto: giphy

1. Trešnje

Trešnje su jedna od retkih prirodnih namirnica koje sadrže melatonin, hormon koji reguliše ‚‚unutrašnji sat" vašeg tela. Jedna studija je utvrdila da sok od trešnje može pomoći da bolje spavate.

foto: pixabay.com

2. Orasi

Orasi su odličan izvor triptofana koji pomaže u stvaranju serotonina i melatonina. Orasi takođe mogu sadržati sopstveni izvor melatonina.

foto: pixabay.com

3. Bademi

Bademi su bogati triptofanom i magnezijumom koji prirodno ‚‚smanjuju" funkciju mišića i nerava kako bi se ritam srca smirio.

foto: pixabay.com

4. Lubenica

Nekoliko kriški lubenice može vam pomoći da utonete dubok san. Lubenica pomaže u proizvodnji serotonina zbog kog će vam biti lakše da zaspite.

foto: pixabay.com

5. Tuna

Tuna je bogata vitaminom B6 koji je potreban vašem telu da bi proizvelo melatonin i serotonin. Losos i iverak su takođe bogati vitaminom B6.

foto: pixabay.com

6. Beli pirinač

Još jedna od namirnica visoke glikemijske vrednosti je beli pirinač koja će vam takođe pomoći da lakše zaspite. Ako želite dvostruki učinak pojedi pirinač i tunu zajedno.

foto: pixabay.com

7. Jogurt

Jogurt je bogat kalcijumom koji pomaže u proizvodnji melatonina. Probajte kombinaciju jogurta i chia semenki ili granole za bolji san.

foto: pixabay.com

8. Hleb

Hleb obiluje ugljenim hidratima što znači da vam to može pomoći da brže zaspite. Namažite ga sa sirom ili bademovim maslacem umesto običnim.

foto: pixabay.com

9. Kava-kava

Koren kava-kava biljke prirodno proizvodi moždane takase koji smiruju um i opuštaju mišiće. Pokušajte da dodate kava-kavu u toplo sojino ili kokosovo mleko da biste smanili deprivaciju sna ili anksioznost.

foto: pixabay.com

10. Žitarice

Žitarice možda nisu najzasitniji obrok, ali dobro funkcionišu kao ‚‚noćni zalogaj". Zdela žitarica ima i ugljene hidrate i kalcijum koji će vam pomoći da zaspite. Izbegavajte šećerne žitarice i pokušajte da dodate bananu koja ima kalijum i magnezijum, prirodne spojeve za opuštanje mišića.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: zdravakrava.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.