Ledena pića nikako ne smete piti leti na + 30! (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

još malo leda?!

Ledena pića nikako ne smete piti leti na + 30! (FOTO) (GIF)

Hladna pića čuvajte za zimu, a leti pijte ona toplije... I ne, to nije budalasta izmišljotina

Objavljeno:

10 znakova da samo ti misliš da je vaša veza ozbiljna! (FOTO) (GIF)

Leti baš volite da pijete pića sa ledom, i to mnogo leda. Što hladnije to bolje... Ali verovatno ste već čuli da su topla pića za leto, a hladna za zimu. Šta muslite, zbog čega je to tako.

Ne savetuju vas lekari čuda radi da leti pijete toplije napitke. Naučnici kažu da temperaturni šok koji ožete da napravite svom telu, može imati ozbiljne posledice po vaše zdravlje. Hladni napitci na visokim temperaturama mogu da izazovu šok organizma, što može dovesti do kolapsa čitavog tela.

foto: giphy

Na paklenim temperaturama bi trebalo da pijete napitke sobne temperature, ili blago rashlađene, ali nikako toliko hladne da to osećate u grlu. Čaša nerashlađene vode, sobne temperature ostaje u organizmu i daje potrebnu rehidrataciju.

foto: profimedia

U severnim zemljama sladoled se više jede zimi, dok se leti piju topli čajevi, jer se na taj način smanjuje znojenje koje je leti intenzivnije. Kad zimi pijete hladne napitke, manja je razlika u temperaturi i samim tim manji šok za digestivni trakt. Hladni napitci sužavaju krvne sudove, čime sprečavaju širenje upale. Pored toga, mnogim mikroorganizmima ne pogoduju niske temperature.

foto: giphy

Hladna voda usporava varenje, sužava krvne sudove i usporava hidrataciju organizma. Ako pijete ledeno hladna pića odmah po završetku obroka, postoji mogućnost da se prehladite čak i leti. Kada steknete naviku da pijete vodu na sobnoj temperaturi, primetićete dramatično poboljšanje varenja i bolje ćete se osećati dok jedete i nakon obroka.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.