Alkohol smanjuje demenciju i poboljšava raspoloženje! Ali,  postoji još nešto! (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

Hoćeš još jednu čašicu?!

Alkohol smanjuje demenciju i poboljšava raspoloženje! Ali, postoji još nešto! (FOTO) (GIF)

Osobe koje su piju ‚‚umerene do veće" količine alkohola pet do sedam dana u nedelji su kognitivno zdravije od onih koje ne piju alkohol

Objavljeno: 20:08h

Kako odabrati pravi simbol za prvu tetovažu i šta on znači? (FOTO) (GIF)

Istraživači sa ‚‚Uinversity of California San Diego" sprovodili su istraživanja na 1344 adolescenta tokom 29 godina u Kaliforniji. Istraživanje, koje je sprovedeno većinom na belcima srednje do više klase, pokazalo je da oni koji piju jedno do tri alkoholna pića dnevno žive duže i zdravije.

Istraživanje pokazuje da oni koji piju tolike količine alkohola imaju veću verovatnoću da će do 85. godine živeti bez demencije ili drugih kognitivnih oštećenja u poređenju s onima koji ne konzumiraju alkohol. Ali, istraživači su upozorili i da prekomerni unos alkohola može izazvati demenciju.

foto: giphy

- Istraživanje je jedinstveno jer smo uzeli u obzir zdravlje starijih muškaraca i žena i otkrili da konzumacija alkohola nije samo povezana sa smanjenom smrtnošću, već s većom šansom da osobe ostanu kognitivno zdrave u starijoj dobi - rekla je glavna autorka istraživanja dr. Linda Mek Evoj.

foto: pixabay.com

Istraživanje se sprovodilo na području jedne regije San Dijega - ‚‚Rancho Bernardo" od 1984. do 2013. godine. Istraživači su otkrili da je dvostruka verovatnoća da su osobe koje su pile ‚‚umerene do veće" količine alkohola pet do sedam dana u nedelji kognitivno zdravije od onih koje ne piju alkohol.

foto: giphy

‚‚Umereno pijenje" deinisano je kao konzumiranje do jednog alkoholnog pića dnevno za odrasle žene bilo koje dobi i muškaraca do 65 godina. Za muškarce starije od 65 godina to podrazumeva konzumaciju do dva pića dnevno. ‚‚Teško pijenje" definisano je kao konzumacija do tri alkoholna pića dnevno za žene bilo koje odrasle dobi i za muškarce dobi od 65 i više godina. Za muškarce mlađe od 65 godina, to bi bila četiri pića dnevno.

foto: pixabay.com

Glavni autor studije Erin Ričard dodao je - Ova studija pokazuje da umerena konzumacija alkohola može biti deo zdravog načina života da bi se održala kognitivna sposobnost u starijoj dobi. Međutim, to nije preporuka za sve da piju. Neke osobe imaju zdravstvene probleme koje alkohol može dodatno pogoršati, a neke ne mogu ograničiti konzumaciju na samo jedno do dva alkoholna pića dnevno. Za te osobe konzumacija alkohola može imati negativne posedice.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: zdravakrava.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.