3 namirnice koje nikako ne biste smeli da jedete za ručak!  (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

masno i prženo ili slatkiši?

3 namirnice koje nikako ne biste smeli da jedete za ručak! (FOTO) (GIF)

Izazivaju pad energije, odnosno letargiju, pa bi bilo bolje da ih izbegavate i jedete u neko drugo vreme

Objavljeno:

Pretvorila je svoje tričarije iz detinjstva u prelepe cipele! Svet mode je odlepio za njom (FOTO) (VIDEO)

Ručak je najbolje jesti oko 12 ili 13 sati. Pomerite li ga za kasnije popodne verovatno ćete postati jako gladni i zbog toga imati veću želju za hranu punom šećera i masnoća poput pržene hrane, slatkiša i kolača.

Idealan ručak treba da sadrži vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljene hidrate i belančevine. Ugljeni hidrati i masnoće daju nam energiju, a belančevine su ključne za pravilno funkcionisanje našeg tela.

foto: giphy

Namirnice koje je najbolje jesti za ručak su:

- sendviči (s piletinom, jajima, tunom, sirom ili pečenom govedinom) i testenina od celovitog zrnevlja

- salate

- riba poput skuše, lososa i sardine

- supe

- grahorice i kus kus

foto: pixabay.com

Sledeće 3 namirnice su najgori izbor za ručak jer izazivaju pad energije, odnosno letargiju: 1. Prženi krompirići (pomfrit)

Pomfrit se prži u puno ulja i reč je o jednostavnim ugljenim hidratima koje uvek treba izbegavati jer nakon što naglo poraste nivo šećera u krvi isto je tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak verovatno ćete osetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.

foto: giphy

2. Kravlje mleko

Iako kravlje mleko može biti deo uravnotežene ishrane, može imati negativan učinak na nivo energije u tijelu. Kravlje mleko se teže probavlja zbog čega je u probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u creva, a ostatak tela mora funkcionisati sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može da izazove letargiju.

foto: pixabay.com

3. Maslac od kikirikija

Nakon što pojedete sendvič s maslacem verovatno će vas uhvatiti pospanost. Krivac za pospanost je aminokiselina triptofan koju sadrži ovaj namaz. Ali, maslac od kikirikija ne morate izbegavati u potpunosti, samo ga kombinujte sa ‚‚supe" hranom koja nam daje energiju poput žitarice ‚‚teff", kamuta, chia semenki, voćke longan i alge dulse.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.