A NIJE DO HRANE! Ovo je glavni razlog zbog kojeg se s godinama brže gojimo!
Foto: Pixabay.com

otkriće!

A NIJE DO HRANE! Ovo je glavni razlog zbog kojeg se s godinama brže gojimo!

Mnogi su to osetili na vlastitoj koži – s godinama postaje teže skinuti suvišne kilograme i ne vratiti ih. Jeste li se ikada pitali zašto se s godinama lakše debljamo?

Objavljeno:

Postoji nekoliko razloga zbog čega se s godinama lakše debljamo, ali najveći je gubitak mišićne mase koji se sa starenjem događa kod svakog čoveka, kaže dr. Caroline Apovian, direktorka Centra za nutricionizam i kontrolu telesne težine u Bostonu.

20 vrsta hrane koje ljudi širom sveta jedu posle pijančenja! (FOTO) (GIF)

Deo mišićne mase koji je definisan najvažnija je stvar koja određuje brzinu metabolizma. Drugim rečima, što je mišićna masa veća, to ćemo sagoreti više kalorija. Mišićna masa počinje se smanjivati oko 30. godine, a taj proces zvan sarkopenija, ubrzava se oko 40. godine. Ako ne poduzmemo nešto da zaštitimo i izgradimo tu definisanu mišićnu masu, naše telo treba će manje kalorija da se udeblja, metabolizam će se usporiti, a izgubljenu mišićnu masu zameniće masno tkivo, objašnjava dr. Apovian.

foto: Pixabay.com

Uz sarkopeniju, krivci za veću sklonost debljanju i otežano mršavljenje kako starimo su i hormonalne promene, veća sklonost sedilačkom načinu života, povećana količina stresa i manjak sna zbog sve većih odgovornosti i obveza. Izračunajte koliko će vam trebati da smršavite. Caroline Apovian dala je i 3 saveta kako sprečiti smanjenje mišićne mase: 1. Radite vežbe sa tegovima barem dvaput nedeljno, povećavajući s vremenom i težinu tegova i intenzitet vežbanja.

foto: Pixabay.com

2. Naspavajte se jer san omogućava telu da se oporavi i mišićima da se obnove.

foto: Profimedia

3. Jedite hranu bogatu nemasnim proteinima. Najbolji izvori takvih proteina su jaja, riba i perad te biljni proizvodi poput tofua, grahorica, orašastog voća i semenki.

foto: Pixabay.com

Takođe je važno ne preskakati obroke u želji da "sačuvamo" kalorije za veći obrok kasnije. Najbolje je jesti često i to male, ukusne obroke koji sadrže proteine i vlakna. Jedete li redovito imat ćete energije za trening snage, metabolizam će vam raditi dovoljno brzo i nećete biti u iskušenju da pretjerate s jelom, savetuje Jaclyn London, glavni nutricionista na institutu Good Housekeeping.

(Espreso.co.rs / Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.