LJUDSKA VRSTA JE OZBILJNO UGROŽENA! Broj spermatozoida vrtoglavo pada!
Foto: Pixabay.com

ZABRINJAVAJUĆE!

LJUDSKA VRSTA JE OZBILJNO UGROŽENA! Broj spermatozoida vrtoglavo pada!

Ljudskoj vrsti preti izumiranje ukoliko broj spermatozoida kod muškaraca nastavi da opada po trenutnim stopama, upozoravaju medicinski stručnjaci

Objavljeno: 21:37h

Tim izraelskih istraživača sakupio je rezultate gotovo 200 naučnih studija, sprovedenih u periodu između 1973. i 2011. godine, a koji govore da se broj spermatozoida kod muškaraca u Severnoj Americi, Evropi, Australiji i Novom Zelandu, prepolovio za manje od 40 godina, prenosi BBC.

Vođa tima, dr Hagai Levin kaže da je jako zabriut u vezi sa prognozama za budućnost. On je za BBC izjavio da ukoliko se ovakav trend nastavi, ljudskoj vrsti preti izumiranje.

“Ukoliko ne promenimo način na koji živimo, životnu sredinu i hemikalije kojima smo izloženi, vrlo sam zabrinut šta će nam se dogoditi u budućnosti. Na kraju možemo imati problem sa reprodukcijom uopšte, a možda i sa izumiranjem ljudske vrste”, upozorava Levin.

POSLE OVE VESTI DOŽIVEĆETE TRANSFER SREĆE! Jedite sladoled i izgubićete kilograme! DA, MOGUĆE JE!

foto: Giphy

S druge strane, značajan pad broja spematozoida nije zabeležen kod muškaraca u Južnoj Americi, Aziji i Africi, ali istraživači ističu da je nedovoljno studija sprovedeno na pomenutim kontinentima. Levin je zabrinut da bi i na tim mestima u budućnosti moglo da dođe do pada broja spermatozoida kod muškaraca.

Naučnici koji nisu učestvovali u studiji, međutim, upozoravaju da je prerano donositi tako dramatične zaključke.

Profesor Alan Pejsi sa Univerziteta u Šefildu ističe da iako nove studije smanjuju mogućnost greške, ne uklanjaju ih u potpunosti, te da zato treba biti oprezan u tumačenju rezultata.

“Ipak, ovo istraživanje predstavlja korak napred u vidljivosti podataka koji bi nam na kraju omogućili da definišemo bolje metode kako bismo istražili ovaj problem”, rekao je Pejsi.

foto: Giphy

Ne postoje jasni razlozi za tako drastičan pad broja spermatozoida kod muškaraca, ali ga naučnici dovede u vezu sa izloženošću hemikalijama u pesticidima i plastici, gojaznošću, pušenju, stresu, načinu ishrane, pa čak i sa gledanjem previše televizije.

Levin poručuje da je zato neophodno da se hitno utvrdi zašto dolazi do pada u broju spermatozoida, i pronađe način da se ovakav trend preokrene.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.