Šta je ‚‚coffee naps" i zašto baš svi pričaju o tome? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

spavaš popodne?

Šta je ‚‚coffee naps" i zašto baš svi pričaju o tome? (FOTO) (GIF)

‚‚Coffe nap" podrazumeva san od 15 do 30 minuta i samo jednu šoljicu kafe, a može vam dati mnogo dodatne energije za ostatak dana

Objavljeno:

9 znakova koji pokazuju da je on stvoren baš za tebe! (FOTO) (GIF)

Kafa i spavanje najčešće ne idu zajedno, ali njihova kombinacija može vam dati energiju za čitav dan. ‚‚Cofee nap" izgleda ovako: popijete šoljicu kafe i odmah potom odete na spavanje. Čini se kontradiktornim, ali kofein počinje da deluje 30 minuta nakon ispijanja kave, pa je moguće odspavati nakon što popijete kafu.

Kratak san daće vam energije koja će poboljšati vašu koncentraciju i obavljanje aktivnosti. Idealan "coffe nap" traje 30 minuta što znači da se budite baš kada kofein počinje da deluje. Nakon toga ćete se osećati odmorno i motivisano.

foto: giphy

Postoji nekoliko manjih istraživanja koja podupiru ovakvu ideju. Istraživanje objavljeno još 1997. u časopisu ‚‚Psychophysiology" pokazuje da su ‚‚uspavani adolescenti" koji su kombinovali 200 mg kofeina i potom odspavali bolje prošli na simuliranom vozačkom testiranju u poređenju s onima koji su konzumirali samo kofein i placebo.

foto: profimedia

U istraživanju koje je objavljeno u ‚‚Clinical Neurophysiology‚" 2003. godine učestvovalo je 10 adolescenata koji su podeljeni u pet eksperimentalnih grupa. Prva grupa odspavala je 20 minuta, druga je uzela 200 mg kofeina i odspavala, dok su ostali učesnici odspavali i umili se ili su bili izloženi jakoj svetlosti nakon sna. Peta grupa samo se odmorila. Najdelotvornija strategija za ‚‚dobijanje energije" pokazana je na drugoj grupi.

foto: giphy

Ako inače pijete kafu i raspored vam dozvoljava spavanje, ovo je odličan način za skupljanje dodatne energije. Ali, ako imate sindrom iritabilnog creva ili osetljiv trbuh, preporučljivo je da pijete zeleni čaj umjesto kafe ili da ne konzumirate kofein uopšte. Savet je da ne pijete kafu u kasnim večernjim satima. ‚‚Coffe nap" podrazumeva san od 15 do 30 minuta i samo jednu šoljicu kafe.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: zdravakrava.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.