Koji dan i mesec su najopasniji za srčani udar? (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

čuvaj se ponedeljka!

Koji dan i mesec su najopasniji za srčani udar? (FOTO) (GIF)

Najmanje infarkta zabeleženo je subotom, dok je jul najmanje opasan za srčane bolesnike

Objavljeno: 07:45h

Sve jedu, a nikad se ne goje! 5 pravila ishrane prelepih Francuskinja! (FOTO) (GIF)

Naučnici su analizirali podatke 156.000 pacijenata primljenih u bolnicu zbog srčanog udara tokom sedam godina. Tokom istraživanja, uočili su neke iznenađujuće činjenice o tome kada najčešće dolazi do infarkta. Najmanje infarkta zabeleženo je subotom, dok je jul meces najmanje opasan za srčane bolesnike.

foto: giphy

Do većine srčanih udara dolazi ponedeljkom, dok je decembar najčešći mesec za infarkte. Studija dokazuje da je rizik od srčanog udara ponedeljkom veći za 11 procenata u odnosu na druge dane. Mladi, zaposleni ljudi, ranjiviji su ponedeljkom, kada je rizik od infarkta za 20 procenata veći od ostalih dana. Vreme kada su srčani udari češći podudara se sa visokim i niskim nivoom stresa, poput povratka na posao ponedeljkom.

foto: pixabay.com

Jedno prethodno istraživanje utvrdilo je da stres može biti "okidač" za promene u biološkom sistemu, koje ljude mogu da učine podložnijim srčanom udaru. Kako raste nivo stresa, tako se pojačava aktivnost u amigdali - delu mozga odgovornom za emocije. To podstiče koštanu srž da proizvodi više imunih ćelija za odbranu od stresa. Ali više tih ćelija izaziva i rast upala, a to može da ošteti arterije i srce.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.