Vikinzi su znali lek za demenciju! Njihova dijeta je najbolji način da vam mozak ostane zdrav! (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

za borbu sa demencijom

Vikinzi su znali lek za demenciju! Njihova dijeta je najbolji način da vam mozak ostane zdrav! (FOTO) (GIF)

Naučnici su otkrili veliku povezanost ovakvog načina ishrane sa boljim pamćenjem i boljim razvojem veština koje zahtevaju razmišljanje

Objavljeno:

Sve jedu, a nikad se ne goje! 5 pravila ishrane prelepih Francuskinja! (FOTO) (GIF)

Vikinzi su poznati kao razbojnici i pljačkaši, ali postoji i jedan njihov recept koji vredi isprobati. Korišćenjem tradicionalne nordijske ishrane možete poboljšati zdravlje mozga u starosti i moglo bi vam pomoći u borbi protiv demencije.

Dijeta se sastoji od mnogo ribe, ne korenskog povrća, voća, pirinča, piletine, a podrazumeva još i određeni unos vina.

foto: giphy

Ljudi koji drže te ‚‚zdrave nordijske dijete" treba da izbegavaju povrće sa korenom, krompir, rafinisana zrna, puter, šećer i voćne sokove. Švadska studija koja je urađena sa 2 223 osobe je pokušala da utvrdi da li način ishrane uima veze sa mozgom. Naučnici su otkrili veliku povezanost ovakvog načina ishrane sa boljim pamćenjem i boljim razvojem veština koje zahtevaju razmišljanje.

foto: pixabay.com

Druga studija, rađena u San Francisku sa 5 907 zdravih osoba je otkrila da osobe koje imaju mediteranski način ishrane imaju 35 procenata manje šanse da loše urade kognitivne testove, od onih koji konzumiraju drugačiji način ishrane.

foto: giphy

Obe ove studije su predstavljene na Međunarodnoj konferenciji Alchajmerove asocijacije u Londonu. Studija iz Nju Jorka je pokazala da loš način ishrane ima veze sa smanjenom veličinom mozga i lošijim kognitivnim sposobnostima.

foto: pixabay.com

Doktor iz Alchajmerove asocijacije, Maria Karilo, rekla je da čak i male promene u isjrani mogu pomoći.

- Jesti zdravije pomaže u smanjenju demencije, svi ti antioksidansi čiste mozak i daju mu hranljive materije kojima mozak može pomoći samom sebi - kaže Maria Karilo.

foto: giphy

Doktor David Rejnolds, glavni naučni službenik Alchajmerovog istraživačkog centra Velike Britanije kaže da su ovi rezulati korisni za poboljšanje kvaliteta starenja, ali da ovakva istraživanja ne mogu pokazati da li promena ishrane može smanjiti demenciju i sprečiti Alchajmerovu bolest.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: dailymail.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.