Ubod pčele, ose i stršljena! Kako da spasete život i izbegnete anafilaktički šok! (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

Kako reagovati?

Ubod pčele, ose i stršljena! Kako da spasete život i izbegnete anafilaktički šok! (FOTO) (GIF)

Postoje osobe koje su alergične na otrov insekata i dovoljan je samo jedan ubod da dođe do burne reakcije

Objavljeno: 09:50h

Bez obzira što je ujed insekta u našem kraju bezopasan, on je sam po sebi neugodan, a neki put može biti i način na koji se unesu u organizam klice zaraznih bolesti. Opšte toksično delovanje ispoljava se: u vidu hemolize i bubrežne insuficijencije ili parasimpatomimetskom hiperaktivnošću, posebno nakon uboda stršljenja čiji otrov sadrži veću količinu acetilholina, što izaziva povraćanje, proliv, miozu (suženje zenica), salivaciju (lučenje pljuvačke), nemir.

foto: giphy

Kako reagovati?

Ne treba dirati i češati obolelo mesto. Možete ga hladiti ispod mlaza hladne vode i staviti na njega komadić leda iz frižidera. Lokalno staviti oblogu sa ledom, kortikosteroidnu mast ili kremu.

Ukoliko se radi o ujedu pčela, trebalo bi pčelinju žaoku sljuštiti sa kože tupom stranom noža ili noktom. Nikako nemojte da pokušavate da uhvatite žaoku pincetom ili između noktiju, jer ćete tako istisnuti ostatak otrova u kožu. Mesto ujeda manje pčele ili ose operite sapunom i vodom. Ukoliko se javi otok ili bol, stavite na mesto uboda hladne obloge.

foto: pixabay.com

Nakon ujeda pčele, ose ili stršljena budno pratite pojavu znaka preosetljivosti kao što su jak bol i otok ili kratak dah i otežano disanje bilo kog stepena. Osobe kod kojih se takvi simptomi jave posle prvog ujeda često razviju preosetljivost, ili alergiju na otrov, a u tom slučaju ujed insekta naredni put može biti fatalan ukoliko se ne primeni hitno lečenje.

foto: giphy

Ukoliko se radi o ubodu insekta u grlo iz hrane, odmah treba krenuti lekaru jer nekada može doći i do gušenja zbog toga. Za prvu pomoć, dok ne stignete, sisajte kockice leda iz frižidera.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.