NE IGRAJTE SE! Ako cedite bubuljice na ovim mestima, možete da umrete!
Foto: profimedia

nije šala

NE IGRAJTE SE! Ako cedite bubuljice na ovim mestima, možete da umrete!

Koliko god da vas nerviraju, na određenom mestima na licu vrlo je opasno istiskivati bubuljice, upozorio je britanski dermatolog dr. Višhel Meden

Objavljeno:

Reč je o takozvanom opasnom trouglu na licu kome je vrh na tački između očiju. Područje nosa, između očiju, iznad usana i malo ispod usana je vrlo osetljivo, kaže dr. Meden.

- Krvne žile na tom području povezane su direktno s mozgom. Infekcije na tom delu mogu voditi gubitku vida, paralizi, a teoretski i smrti. Ako na tom području postoji infekcija koja se ne leči ispravno ili brzo, ona može prouzrokovati trombozu, stvoriti krvni ugrušak, infekciju ili absces na mozgu pa čak i meningitis - ispričao je ovaj lekar.

Zašto ne treba cediti bubuljice?

Svaka bubuljica u sebi sadrži ulje, bakterije i upalni faktor. Istiskivanjem se to može samo proširiti na okolna područja i potkožna tkiva. Budući da se rupa otvorila istiskivanjem, šanse od upale se povećavaju. Osim toga, na tom području će koža potamniti, ponekad i zauvek. Postoji i rizik da će ožiljak ostati zauvek vidljiv.

foto: Thinkstock

Što će se dogoditi ako ih pustimo na miru?

Akna će sama nestati najčešće u roku od nedelju dana. Kada sama spontano puca, tada ne nastaju ožiljci. Bele bubuljice takođe će same pući kada za to budu spremne. Ako imate veliku bubuljicu, bolje je da posetite dermatologa da je ukloni na siguran način.

(Espreso.co.rs / 24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.