Ako nećete da IZGORITE na suncu, svakog dana jedite BAŠ OVU ČOKOLADU!
Foto: Giphy

vodite računa

Ako nećete da IZGORITE na suncu, svakog dana jedite BAŠ OVU ČOKOLADU!

Čokolada sprečava pojavu crvenila, pa i nastanka raka kože pri izlaganju suncu

Objavljeno:

Svakodnevno konzumiranje 20 grama crne čokolade sprečava pojavu crvenila, pa i nastanka raka kože pri izlaganju suncu, najnoviji su rezultati istraživanja engleskih stručnjaka.

Naučnici su dokazali da konzumiranje čokolade svakog dana tokom 12 nedelja, duplira vreme potrebno UV zračenju da počne da oštećuje ćelije kože.

- U ovom radu eksperimentalno je potvrđen izuzetan zaštitni efekat biljke kakaovca iz crne čokolade, bogate flavonolima, od štetnih dejstava ultravioletnog zračenja. Ono što je posebno zanimljivo je otkriće da je efekat fotoprotekcije - zaštite od štetnog dejstva UV zračenja mnogo veći primenom čokolade nego primenom preparata sa zaštitnim faktorom – objašnjava dr Gorana Isailović, dermatolog i profesor Više medicinske škole.

Dok je u svetu sve veći broj zemalja koje kod svojih građana jačaju svest o štetnosti izlaganja UV zracima u solarijumu, a maloletnicima čak i zakonom onemogućavaju ovakav način sunčanja, u Srbiji još nismo doneli regulativu o ovome, iako se svake godine registruje oko 650 novoobolelih od melanoma, jednog od najozbiljnijih tumora kože.

foto: Thinkstock

Dolaskom sunčanih dana i letnjih temperatura sve je više devojaka koje posećuje salone kako bi u solarijumima dobile preplanuo ten, iako stručnjaci godinama već upozoravaju da prekomerno izlaganje UV zracima može imati ozbiljne štetne efekte, a neretko izazvati i neki od oblika raka kože.

Doktori upozoravaju da je svako prekomerno izlaganje tom zračenju, bilo u solarijumu ili na suncu ima različite štetne efekte, poput starenja kože, promene njene boje, smežuranosti... Preporuke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ukazuju na to da bi osobe mlađe od 18 godina koje imaju više mladeža po telu i svetlu put trebalo da izbegavaju odlazak u solarijume.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut”, zabeležen je porast obolevanja kod mladih koji imaju do 29 godina, i to pre svega kod devojaka. Porast obolevanja mladih žena povezan je s povećanim izlaganjem suncu, ali i korišćenjem solarijuma.

foto: Stock

Zaključci norveško - švedske studije, koja je rađena više od decenije, pokazala je da se rizik od pojave melanoma značajno povećava ukoliko su žene UV zracima bile izložene u prve tri dekade svoga života.

Dermatolog Gorana Isailović kaže da se pod dejstvom UV zraka, stvaraju štetni činioci, kao što su slobodni radikali, koji dovode do malignih tranformacija u ćelijama i starenja kože.

- Ultravioletno zračenje može štetno delovati na pojedina tkiva, odnosno organe, ali i na celokupni organizam čoveka, dok su oči i koža posebno osetljivi jer su i najizloženiji UV zračenju, bilo na suncu ili u solarijumu. Dokazano je da usled dugotrajne izloženosti UV zračenju dolazi do pojave katarakte, zamućenja očnog sočiva, koje se inače najčešće javlja u starijem životnom dobu – objašnjava dr Isailović.

Na osnovu ovih najnovijih naučnih otkrića nastavnici i studenti smera strukovni nutricionista dijetetičar u Visokoj zdravstvenoj školi, kreirali su

foto: Thinkstock

“SPF Koktel” ili “Koktel za zaštitu od sunca”.

U sastav Koktela za zaštitu od sunca i SPF koktela ulaze crna čokolada sa najmanje 70 odsto kakaoa, sok od crvene narandže, pečena soja, zelena salata Endivija-reckava, kao i crno vino.

U naredna tri dana, UV zračenje u Srbiji će biti visoko i vrlo visoko. Nema grada koji neće imati povećan UV indeks. Ipak, prednjače Niš (8), Leskovac (9), Priština (10), kao i gradovi u Vojvodini - Zrenjanin, Kikinda, Vršac, gde će UV zraćenje biti 8, što se smatra vrlo visokim zračenjem.

Asimetrija: Kada podelite mladež po dužini, da li su obe strane identične? Ako nisu, radi se o asimetriji i trebalo bi da odete na lekarski pregled.

foto: Thinkstock

Granice: Krivudava linija ivice ili mladež u obliku pečurke ili maslačka takođe može ukazivati na promene. Ako nema okrugli ili ovalni oblik, treba ga proveriti.

Boja: Da li promene na mladežu imaju više boja? Obratite pažnju na sve nijanse roze, tamnosmeđu, belu ili crnu boju na izmenjenom mladežu.

Prečnik: Ako mladež na koži ima prečnik veći od pet do šest milimetara, treba se obratiti stručnjaku.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.