Bolnica u Irskoj traži pletilje za heklanje hobotnica - za bebe! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

za najmlađe

Bolnica u Irskoj traži pletilje za heklanje hobotnica - za bebe! (FOTO) (VIDEO)

Kažu da krakovi podsećaju prerano rođene bebe na pupčanu vrpcu, a to ih umiruje i opušta, jer imaju utisak da se nalaze unutar stomaka

Objavljeno: 12:53h

Gde se najviše gojite? Odgovor na to pitanje otkriće vam od čega bolujete (FOTO) (GIF)

Mekane hobotnice deluju umirujuće na prerano rođene bebe, kažu na odeljenju neonatologije u bolnici u irskom gradu Antrimu. To je razlog zašto su uputili javni apel u kom traže ljude koji su voljni da od pamučnih vlakana heklaju ili štrikaju male hobotnice i da ih poklanjaju bolnici.

Objasnili su i zašto to moraju da budu baš hobotnice, a ne neki drugu likovi. Kažu da krakovi podsećaju prerano rođene bebe na pupčanu vrpcu, a to ih jako umiruje i opušta, jer imaju utisak da se nalaze unutar majčine utrobe gde se osećaju sigurno.

foto: Print Screen Youtube

Takođe, to pomaže bebama da odvarate pažnju sa cevčica koje se nalaze na njihovom telu, pa ne pokušavaju da ih iščupaju toliko često. Naime, ručice su im tada zauzete diranjem hobotnice.

Ovo je letak u kom pozivaju ljude da im doniraju hobotnice:

Ovakva inicijativa je pokrenuta i u ‚‚Curitiba" poridilištu u Brazilu. Tamošnje medicinske sestre kažu da vide poboljšanje kod prerano rođenih beba.

foto: Print Screen Youtube

- Krenuli smo s ovom idejom stavljanja pletenih hobotnica u sve naše inkubatore i već smo počeli da primećujemo razliku. Bebe se priviju uz hobotnicu kao da su još uvek u materici okružene vodom. Krakovi im daju neki oblik fizičkog kontakta koji im vraća prijatna sećanja - objasnila je koordinatorika neonatalnog pokroviteljstva Ana Bruno Sales.

(Espreso.co.rs / Izvor: newstalk.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.