PUKOTINE NA JEZIKU MOGU BITI OPASNE: Ako ih primetite TRK KOD LEKARA - mogu ukazivati na problem sa VAŽNIM ORGANOM
Šta je uzrok putkotina na vešem jeziku?, Foto: Printscreen/Društvene mreže

morate znati

PUKOTINE NA JEZIKU MOGU BITI OPASNE: Ako ih primetite TRK KOD LEKARA - mogu ukazivati na problem sa VAŽNIM ORGANOM

Na jeziku se mogu javiti udubljenja u obliku linija, a razlozi su različiti, od bezazlenih do onih koji ukazuju na bolest.

Objavljeno:

Jezik može otkriti mnogo o vašem zdravlju. Izbrazdani jezik je kada imate pukotine, obično na sredini jezika, sa malim sa strane, ali izgled može varirati u zavisnosti od uzroka. Pukotine mogu biti različite dubine, kaže dr Soroš Zagi, lekar za uho, grlo i nos iz Los Anđelesa za „Huff post“. Ovo su neki od razloga zbog kojih se to dešava.

Nedostatak vitamina

Nedostatak određenih vitamina, posebno B (B12, folat i riboflavin), može dovesti do otečenog jezika i upale desni. Otok pritiska jezik na zube, stvarajući izrezbaren izgled. Ovi su vitamini ključni za regeneraciju ćelija i održavanje zdravih tkiva sluznice u ustima, kaže doktor.

Škrgućete zubima

Loše oralne navike, poput stiskanja ili škrgutanja zubima su česti kod ljudi koji su stalno pod stresom. Znakovi škrgutanja i stiskanja zubima su glavobolje, bol u vilici, istrošenost zuba i osetljivost na toplu i hladnu hranu. To vrši pritisak na strane jezika, dovodeći do ispucalog izgleda.

Vodite računa o svom oralnom zdravlju
Vodite računa o svom oralnom zdravljufoto: Profimedia

Možda ste dehidrirali

Nedovoljan unos tečnosti može uzrokovati oticanje tkiva, a to uključuje i jezik. "Natečeni jezik može češće ili jače pritiskati zube, što rezultira karakterističnim udubljenjima", rekao je Zagi.

Apneja u snu

Opstruktivna apneja za vreme spavanja (OSA) je poremećaj u kojem je disanje više puta poremećeno tokom noći zbog blokiranih gornjih disajnih puteva. Stanje uključuje simptome kao što su glasno hrkanje i pospanost tokom dana. Kada se neko s apnejom bori s disanjem noću, može nesvesno pritisnuti jezik o zube i vremenom se naprave brazde.

Problem sa štitnom žlezdom

Hipotireoza je stanje u kojem vaše telo ne proizvodi dovoljno hormona štitne žlezde. Kod nekih ljudii slab rad štitne žlezde može uzrokovati oticanje jezika tako da snažnije pritiska zube. Ostali simptomi uključuju umor, debljanje, teškoće u podnošenju hladnoće i stanjivanje kose.

Kada treba posetiti lekara?

Izbrazdani jezik ne mora da znači ništa. Ali, hronično ljuštenje može biti znak zdravstvenog problema. Stoga je važno otkriti glavni uzrok. Prema dr Zagiju, treba potražiti savet lekara ako imate sve više brazdi vremenom, bolna mesta na jeziku koja sporo zarastaju ili druge simptome, poput poteškoća s gutanjem. Uopšteno govoreći, obratite se lekaru ili stomatologu kad primetite "neuobičajene lezije u ustima ili jeziku", savetuje doktor.

BONUS VIDEO:

08:45

KONSTANTNO VAS BOLE LEĐA I GLAVA? Nećete verovati da iza OVIH SIMPTOMA LEŽI VIRUS! Doktor otkriva još pokazatelja za Kurir

(Espreso / Najžena Vesna Vukadinović / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.