NOVA STUDIJA O GENETSKIM VARIJACIJAMA OTKRILA ZAŠTO SE GOJITE: Evo da li zapravo možete da utičete na to
Gojaznost, Foto: Profimedia / Serhiy Stakhnyk / Alamy / Alamy /

pažnja

NOVA STUDIJA O GENETSKIM VARIJACIJAMA OTKRILA ZAŠTO SE GOJITE: Evo da li zapravo možete da utičete na to

Ove varijante gena BSN su retke i utiču samo na jednog među 6.500 odraslih

Objavljeno:

Dve genetske varijacije su povezane sa povećanim rizikom od gojaznosti kod odraslih, prema novoj studiji za koju istraživači veruju da je možda otkrila novi način na koji mozak igra ulogu u gojaznosti.

Istraživači su otkrili varijante u genu BSN koje povećavaju rizik od gojaznosti čak šest puta, dok varijante u genu APBA1 takođe povećavaju rizik od gojaznosti po „samo nominalno značajnoj“ stopi, prema studiji objavljenoj danas u časopisu Nature Genetics.

Ove varijante gena BSN su retke i utiču samo na jednog među 6.500 odraslih.

Istraživači su takođe otkrili da su ove retke varijante u genu BSN bile povezane sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 i bolesti nealkoholnog masnog tkiva jetre.

Vežbanje, Mršavljenje, Dijeta
foto: Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy / Profimedia

Ove varijante nisu bile povezane sa gojaznošću u detinjstvu, što ih čini jednim od prvih gena povezanih sa povećanim rizikom od gojaznosti koji se ne javlja sve do odraslog doba, prema studiji.

Istraživači smatraju da geni BSN i APBA1 utiču na gojaznost jer su odgovorni za prenos signala kroz moždane ćelije i takođe doprinose bolestima koje dovode do degeneracije mozga – poput Alchajmerove bolesti i multiple sistemske atrofije – tako da mogu igrati ulogu u oštećenju tih ćelija dok mozak stari, narušavajući važne veze između ćelija koje kontrolišu apetit.

Istraživači veruju da bi ovo mogao biti novootkriveni biološki mehanizam gojaznosti, s obzirom na to da su prethodno proučavane varijante smanjile regulaciju apetita delujući kroz deo mozga koji je uključen u proces gladi zvani leptin-melanokortinski put – s kojim BSN i APBA1 nisu povezani.

„Ova saznanja nam daju novu percepciju o odnosu između genetike, neurorazvoja i gojaznosti“, rekao je Džajls Jeo, autor studije i programski lider u Istraživačkom savetu za metabolizam Univerziteta Kembridž, u saopštenju.

Od gojaznosti širom sveta pati oko milijardu ljudi, prema podacima nedavnog istraživanja objavljenog u časopisu Lanset. To uključuje 879 miliona odraslih i 159 miliona dece.

Gojaznost, Kilogrami, Dijeta, Mršavljenje
foto: Profimedia / Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy /

Indeks telesne težine između 25 i 29 se smatra prekomernom težinom, iznad 30 predstavlja gojaznost, a veći od 35 ekstremnu gojaznost, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Gojaznost je jedan od vodećih uzroka smrti koje je moguće izbeći, odmah iza pušenja.

Prekomerna težina ili gojaznost povećava rizik od smrti od 22% do 91%, prema istraživanju Univerziteta Kolorado. Gojaznost povećava rizik obolevanja od mnogih ozbiljnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, udara, srčanih oboljenja, poremećaja disanja tokom spavanja, nekoliko tipova kancera, oboljenja žučne kese, anksioznosti i depresije.

Iako su uslovi iz okruženja, kao što je konzumacija brze hrane, najveći kontributori dobijanja na težini, genetske varijante takođe igraju ulogu i utiču na 7% svih težih oblika gojaznosti u detinjstvu, prema Dečijoj bolnici u Filadelfiji.

Česti genetski poremećaji koji dovode do gojaznosti u detinjstvu uključuju Prader-Vili sindrom (koji izaziva stalnu potrebu za hranom i nerazvijenost organa) i Daunov sindrom.

Bonus video:

03:28

VAZDUH JE NEŠTO LOŠIJI NA NOVOM BEOGRADU! Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje: Ako osetite miris dima, STAVITE MASKU

(Espreso/Forbes/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.