STRUČNJACI OTKRILI KOLIKO SATI SNA JE POTREBNO ZA ZDRAVO SRCE: Mnogi ležu u OVO vreme, a to RAZARA zdravlje
Spavanje, Foto: Profimedia

obratite pažnju

STRUČNJACI OTKRILI KOLIKO SATI SNA JE POTREBNO ZA ZDRAVO SRCE: Mnogi ležu u OVO vreme, a to RAZARA zdravlje

Dovoljno sna noću jednako je važno kao i aktivnost tokom dana

Objavljeno:

Studija, koju je sproveo specijalista za spavanje, analizirala je uticaj sna na zdravlje, navodi Cronista. Broj sati odmora i doba dana u koje zaspite, od suštinskog su značaja za varenje, gubitak težine i zaštitu srca.

Koliko sati sna treba da spavate?

Oni od 18 do 60 godina treba da spavaju najmanje sedam sati, dok je deci i starijima potrebno devet sati, ističe Akademija za medicinu sna (AASM).

Koji su efekti nedovoljnog sna?

Oni koji spavaju manje sati mogu da se suoče sa negativnim efektima, kao što su debljanje, slabljenje imunog sistema, visok krvni pritisak, moždani udar, dijabetes. Dovoljno sna pomaže telu da uravnoteži proizvodnju hormona kao što su kortizol i melatonin. Takođe pomaže u povećanju produktivnosti sledećeg dana i smanjenju naglih promena raspoloženja.

Koje je najbolje vreme za spavanje?

Iako vreme spavanja zavisi od preferencija i navika, studija koju je objavio European Heart Journal-Digital Health, pokazala je da je odlazak na spavanje između 22:00 i 23:00 časova blagotvoran za telo. Manji rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti zabeležen je kod ljudi koji su spavali pre ponoći. Studija je otkrila i da su oni koji su radili noćne smene, imali veću verovatnoću da dožive moždani udar ili probleme sa varenjem, srcem i težinom.

Bonus video:

03:33

SAVETI STRUČNJAKA ZA ČUVANJE IMUNITETA TOKOM ZIME! Tri do četiri sata pred spavanje NE RADITE OVO, a ujutru UVEDITE OVAJ RITUAL

(Espreso/mondo/T.V./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.