OVO JE SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O BEZGLUTENSOKOJ ISHRANI: Dobro obratite pažnju na SPISAK, mnogima će OLAKŠATI ŽIVOT
Bezglutenska ishrana, Foto: Profimedia

važno

OVO JE SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O BEZGLUTENSOKOJ ISHRANI: Dobro obratite pažnju na SPISAK, mnogima će OLAKŠATI ŽIVOT

Gluten je protein koji se nalazi u nekim žitaricama, kao što su pšenica, raž i ječam.

Objavljeno:

Isključivanje glutena iz ishrane može izgledati kao težak i ograničavajući zadatak, a bezglutenska ishrana za početnike je naročitno izazovna.

Srećom, postoji mnogo zdravih i ukusnih hrana bez glutena, odnosno namirnica i pića koja prirodno ne sadrže gluten.

Mnogi gotovi proizvodi se prave od sastojaka koji sadrže gluten, pa je važno da osobe koje pate od celijakije ili intolerancije na gluten pažljivo proveravaju etikete proizvoda kako bi izbegli štetne posledice po zdravlje.

Spisak namernica bez glutena:

Birajte voće
Birajte voćefoto: Profimedia
  • Voće
  • Povrće
  • Meso
  • Riba i morski plodovi
  • Mlečni proizvodi
  • Mahunarke
  • Orašasti plodovi i semenke

Neke žitarice, a pre svega pšenica, raž i ječam, sadrže gluten, ali dostupan je veliki broj drugih žitarica bez glutena.

Integralne žitarice

Osim nekoliko integralnih žitarica koje sadrže gluten, većina integralnih žitarica je prirodno bez glutena.

Čak i kada se kupuju ove žitarice bez glutena, važno je proveriti etiketu proizvoda.

Žitarice mogu da se čuvaju ili prerađuju u istom objektu kao i one koje sadrže gluten, što dovodi do kontaminacije glutenom.

Na primer, ovas se često prerađuje na istom mestu gde i pšenica, što dovodi do unakrsne kontaminacije, iako ovas prirodno ne sadrži gluten.

Iz ovog razloga savetuje se kupovina prethodno pakovanih proizvoda na kojima je naznačeno da su u pitanju ovsene pahuljice bez glutena.

Da li ste probali da uključite proso u vašu ishranu?
Da li ste probali da uključite proso u vašu ishranu?foto: Printscreen/youtube/3HFoodbyAnitaFreimann

Integralne žitarice bez glutena:

  • Kinoa
  • Pirinač
  • Heljda
  • Proso
  • Amarant
  • Tef
  • Ovas

Pažljivo čitanje deklaracije svih proizvoda koji sadrže pšenicu je neophodno, budući da većina proizvoda kao što su hleb, krekeri, testenine, pekarski proizvodi i grickalice sadrži gluten.

Brašna bez glutena su sva brašna od prethodno nabrojanih žitarica bez glutena, ali i druga, poput:

  • Kukuruznog brašno
  • Brašna od badema
  • Brašna od leblebija
  • Brašna od sočiva
  • Brašna od kokosa

Od ovih brašna može se napraviti ili kupiti hleb bez glutena, kao i testenine bez glutena.

Voće i povrće

Sve sveže voće i povrće je prirodno bez glutena.

Proizvodi od voća i povrća koji zahtevaju dodatni oprez i proveru uključuju sušeno, prerađeno ili konzervirano voće i povrće.

Ovi proizvodi mogu sadržati aditive koji sadrže gluten, kao i smrznuto voće i povrće, no kod smrznutih proizvoda to je znatno ređi slučaj.

U svakom slučaju, pažljivim čitanjem deklaracije može se utvrditi da li je gluten prisutan ili ne.

Najbolji izvori proteina bez glutena uključuju:

Najbolji izvor proteina baz glutena
Najbolji izvor proteina baz glutenafoto: Profimedia
  • Mahunarke, kao što su pasulj, sočivo, leblebije, soja, grašak, kikiriki
  • Orašasti plodovi i semenke, kao što su bademi, orasi, lešnici, pistaći, chia i lanene semenke, seme bundeve ili suncokreta
  • Crveno meso, poput sveže govedine, svinjetine, jagnjetine
  • Živina, sveža piletina, ćuretina
  • Morski plodovi, poput sveže ribe, školjki, rakova
  • Proizvodi od soje bez aditiva i aroma, kao što su tofu, tempeh, edamame

Prerađeno meso, poput viršli, kobasica, salama i slanine, ili zamena za meso, kao što su vegetarijanski burger, gotovi proizvodi od mesa ili narezaka, mleveno meso, proizvodi kombinovani sa sosovima ili začinima i gotova jela zahtevaju detaljno čitanje deklaracije, budući da veoma često sadrže gluten.

Mlečni proizvodi

Većina mlečnih proizvoda je prirodno bez glutena.

Međutim proizvode poput voćnih jogurta i drugih proizvoda koji su aromatizovani i sadrže aditive, uvek treba dobro proveriti.

Gluten i sastojci koji sadrže gluten se često dodaju u ove proizvode kako bi se postigla veća gustina proizvoda.

Dugotrajno i kratkotrajno mleko je bez glutena, kao i sledeći mlečni proizvodi bez glutena koji su bezbedni za konzumaciju:

  • Sirevi
  • Švapski sir
  • Pavlaka
  • Jogurt

Sastav aromatizovanih mleka, jogurta i drugih mlečne proizvode, topljene sireve i soseve i namaze od sira, kao i sladoled, trebalo bi uvek dobro proveriti pre konzumacije.

BONUS VIDEO:

01:21

SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb

(Espreso/ Permadent/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.