POVIŠEN HOLESTEROL SE VIDI I NA KOŽI: Ako imate ove promene odmah se OBRATITE LEKARU
Koža, Foto: Ted Pink / Alamy / Alamy / Profimedia

pažnja

POVIŠEN HOLESTEROL SE VIDI I NA KOŽI: Ako imate ove promene odmah se OBRATITE LEKARU

Evropsko udruženje kardiologa, Srbiju je još 2021. godine svrstalo u četvrtu grupu visokorizičnih zemalja

Objavljeno: 17:22h

Evropsko udruženje kardiologa, Srbiju je još 2021. godine svrstalo u četvrtu grupu visokorizičnih zemalja, gde spadaju zemlje iz našeg okruženja, ali i Jermenija, Belorusija, Egipat, Letonija, Litvanija, Maroko i druge. Vodeći uzrok nastanka aterosklerotske kardiovaskularne bolesti, u koje se ubrajaju srčani i moždani udar, jeste visok nivo LDL holesterola.

Povišeni holesterol može uzrokovati simptome poput promene boje i bola u stopalima ili crvenkasto-smeđih linija ispod vaših noktiju. Za razliku od popularnog verovanja, holesterol nije loša niti štetna supstanca. U stvari, vašem telu je potreban holesterol za izgradnju zdravih ćelija. Ipak, ako vaše telo ima visok nivo lipoproteina niske gustine (LDL), poznatog i kao "loš" holesterol, to može povećati rizik od srčanih bolesti.

Masne naslage se mogu nakupiti u i na zidovima arterija, što zauzvrat može začepiti arterije, otežavajući protok krvi. Ponekad ove naslage mogu iznenada puknuti i formirati ugrušak, povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara. Bolest perifernih arterija je stanje povezano sa suženim arterijama. To može dovesti do smanjenog protoka krvi u donjem delu tela, uključujući noge i stopala. Ovo stanje ograničava dotok krvi u noge.

holesterol
foto: Yukchong Kwan / Panthermedia / Profimedia

Zbog toga se mogu pojaviti promene u boji nogu i stopala. Ako se ne leči, vaše noge mogu početi da dobijaju bleđu boju ili plaviti i možete osetiti bol u njima, posebno kada hodate. Ovaj bol može nestati nakon nekoliko minuta mirovanja.

Prema klinici Mayo, hladnoća, utrnulost i slabost u potkolenici ili stopalu, posebno u poređenju sa drugom stranom, takođe mogu biti znak visokog holesterola. Previše holesterola u krvotoku može uzrokovati nakupljanje masnih naslaga na koži. To može uzrokovati pojave slične osipu koje se mogu karakterisati narandžastim ili žućkastim kvržicama ispunjenim masnoćom. Ovi problemi s kožom i izrasline mogu se pojaviti na mnogim područjima, uključujući uglove očiju, bore na dlanovima ili zadnje strane potkolenica, prema Američkoj akademiji za dermatologiju.

Višak naslaga plaka može suziti arterije, ograničavajući protok krvi u različite delove tela, uključujući nokte. Kao rezultat toga, vaši nokti mogu razviti tamne linije. Medline Plus to označava kao tanke, crvene do crvenkasto-smeđe linije ispod vaših noktiju. Koliko god je važno uočiti znakove i simptome visokog holesterola, toliko je važno i biti sigurni u to stanje. Ponekad visoki nivo holesterola ne mora izazvati nikakve simptome na telu, stoga da biste bili sigurni potrebno je napraviti test krvi.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.