DOKTORKA ILIĆ OTKRILA KAKO HLADNO VREME UTIČE NA PRITISAK: Jasno vam daje SMERNICE kako da POMOGNETE SAMI SEBI
Ilustracija, Foto: Profimedia

zdravlje

DOKTORKA ILIĆ OTKRILA KAKO HLADNO VREME UTIČE NA PRITISAK: Jasno vam daje SMERNICE kako da POMOGNETE SAMI SEBI

Doktorka otkrila kako hladno vreme utiče na pritisak

Objavljeno:

Poslednjih godina svedoci smo naglih vremenskih promena. Godišnja doba se menjaju bez prelaznih perioda, a dnevne temperature se ponekad razlikuju i do 15 stepeni. Ovakve meteorološke prilike imaju veliki uticaj na zdravlje, posebno na nivo krvnog pritiska.

Hladnoća deluje na sužavanje krvnih sudova, kako perifernih, tako i krvnih sudova koji hrane srčani mišić, te stoga, ona može da bude jedan od uzroka pogoršanja koronarne bolesti, a može da dovede i do srčanog udara.

Takođe, utiče i na krvne sudove mozga, pa može biti uzrok moždanog udara

Čudni faktori koji mogu da povećaju pritisak: Bešika i položaj nogu su od ključnog značaja Hladno vreme može dovesti do pogoršanja hroničnog opstruktivnog bronhitisa ili astme, dok toplo i vlažno vreme nije dobro za plućne bolesnike.

„Niskre tememperature povećavaju vrednost krvnog pritiska jer dolazi do vazokonstrikcije krvnih sudova, tj suzavanja krvnih sudova“, rekla za City Magazine spec. dr Slavica Ilić.

merenje pritiska, pritisak, Visok pritisak
foto: Profimedia

Na vremensko kolebanje, u većoj ili manjoj meri, reaguju svi, ali najviše stradaju hronični bolesnici. I pored redovnog sprovođenja propisane terapije, simptomi osnovne bolesti se intenziviraju, a meteoropatske tegobe su izraženije kod žena u menopauzi.

„Ako organizam zdrave osobe burno reaguje na promenu vremena, preporučuje se detaljan lekarski pregled kako bi se utvrdilo da li je u pitanju početak bolesti“, savetuje doktorka, te dodaje:

„Kako bi se sprečile nagle promene krvnog pritiska kada nastupi hladniji period, pacijentima njihov izabrani lekar povećava dozu antihipertenziva, te tako bolest mogu držati pod kontrolom“.

Takođe, ukoliko se često dešava da vas se pritisak previše snizi i padne ispod normale to je znak da potraže lekarsku pomoć, jer je u tom slučaju neophodno da se promeni terapija.

Bonus video: Doktor Vladimir Arsenijević sačekao baku na ulaznim vratima Urgentnog centra

00:16

Doktor Vladimir Arsenijević sačekao baku na ulaznim vratima Urgentnog centra

(Espreso/City magazine)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.