Mislite da spavate PRAVILNO? Ovih 9 stavki će vam promeniti život i SAN!
Foto: Thinkstock

vodite računa

Mislite da spavate PRAVILNO? Ovih 9 stavki će vam promeniti život i SAN!

Odmor i celokupno zdravlje organizma zavise od toga u kom položaju spavamo
Objavljeno:

Bol u vratu

Kao i bol u leđima, vratu takođe treba podrška. Spavanje na leđima sa jastukom ispod glave i obe ruke je najbolja opcija za vas. Oprezno birajte jastuke, najbolje da budu ortopedski. Ako volite da spavate sa strane, postarajte se da vam jastuk nije previše visok.

Idealna visina treba da bude u visini vaših ramena, jer potpomaže pravilnom položaju vrata. Ako volite da spavate na stomaku, uzmite najtanji jastuk koji imate. Spavanje na jednoj strani celo veče loše utiče na vrat.

foto: Profimedia

Ne možete da zaspite

Teško je otići u krevet bez telefona ili računara, ali bi trebalo. Ovo vrlo pomaže ako želite da zaspite. Svetlost ekrana utiče na ciklus spavanja. Izbegavajte konzumiranje kofeina, energetskih i gaziranih pića, crnog čaja i čokolade – bar noću, 6 sati pre spavanja. Vežbajte ujutru i poslepodne, jer pomaže celom telu i poboljšava cirkulaciju krvi.

Ne možete da spavate

Ako se često budite u sred noći, trebalo bi da prestanete da koristite gedžete pre spavanja, kao i alkohol. Alkohol remeti balans vode i utiče na ciklus spavanja. Takođe proverite temperaturu u sobi – idealna treba da bude između 20 i 22 stepena.

foto: Profimedia

Hrkanje

Izbegavajte spavanje na stomaku, jer u ovom položaju tkivo grla i jezik padaju unazad i dužavaju disajne organe. Oprezno izaberite jastuk. Previše mekani mogu da izazovu da vam glava utone unazad, zbog čega je dobro da koristite bar još jedan jastuk. Spavanje sa strane je dobro, jer vam je glava u prirodnom položaju i ništa ne ometa disajne organe.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.