REVOLUCIONARNO! Britanci pronašli lek protiv odumiranja ćelija!
Foto: Thinkstock

sTOP DEMENCIJI

REVOLUCIONARNO! Britanci pronašli lek protiv odumiranja ćelija!

Oni su, na osnovu ranijih proba nad životinjama, otkrili da dve različite smeše mogu da budu bezbedno primenjene u lečenju demencije
Objavljeno: 17:32h

Naučnici britanskog Saveta za medicinska istraživanja pronašli su prvi lek koji može da zaustavi odumiranje moždanih ćelija kod ljudi, prenosi BBC. Oni su, na osnovu ranijih proba nad životinjama, otkrili da dve različite smeše mogu da budu bezbedno primenjene u lečenju demencije.

Lekovi menjaju prirodnu odbrambenu reakciju mozga na virusne infekcije, koja se može aktivirati greškom, u slučaju preterane proizvodnje odgovarajućeg proteina. Kada inficirane ćelije počnu da gomilaju proteine virusa koji je preuzeo kontrolu nad njima dolazi do potpune obustave obustave ovog procesa kako bi se zaustavilo napredovanje bolesti. Do slične pojave dolazi i u odsustvu zaraze, ali ovaj put neuroni izgladnjuju na smrt sami sebe, obustavom izrade bitnih proteina.

TRAMP: Osetio sam neku čudnu hemiju s Merkelovom! Njegovo bezbedno zaustavljanje moglo bi drastično da promeni sudbinu obolelih od Alchajmerove, Parkinsonove, Hantingtonove i drugih bolesti ukoliko se na kliničkim studijama dokaže da su jedinjenja trazodon i DBM, koja se već koriste u različitim terapijama, pouzdana.

- Male su šanse za potpuno izlečenje, ali ako zaustavite napredak možete da promnite ishod Alchajmerove bolesti tako da je moguće živeti sa njom – upozorava profesorka Đovana Maluči.

Ona očekuje da će se posle dve do tri godine testiranja nad pacijentima obolelim od demencije znati da li lekovi rade. (Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.