DOKTOR MLAĐAN TVRDI: Ovo je vodeći SIMPTOM RAKA PANKREASA, a svi misle da je KIČMA U PITANJU
Dr Mlađan Protić otkrio simptome karcinoma pankreasa, Foto: Prinstcreen/Youtube/RTS ordinacija

vaŽno

DOKTOR MLAĐAN TVRDI: Ovo je vodeći SIMPTOM RAKA PANKREASA, a svi misle da je KIČMA U PITANJU

Pankreas proizvodi hormone i tečnosti koji pomažu telu da vari hranu. Rak pankreasa je četvrti vodeći uzrok smrti od raka u Sjedinjenim Državama.

Objavljeno:

Simptomi raka pankreasa javljaju se podmuklo, a čim ih osetite, obratite se lekaru. Bolesti pankreasa su u porastu, a rak pankreasa nastaje kada normalne ćelije pankreasa mutiraju u abnormalne ćelije i rastu van kontrole.

Pankreatitis (zapaljenje pankreasa) najčešće se javlja kada dođe do blokade protoka digestivnih enzima i ovi enzimi počnu da napadaju sam pankreas. Zatim postoji neugodnost i jak bol u stomaku.

Pankreatitis koji traje dugo može smanjiti funkcionalnost pankreasa i dovesti do smanjenja njegove sposobnosti da luči normalne količine digestivnih enzima i hormona. To utiče na rad pankreasa i uzrokuje lošu apsorpciju hranljivih materija, što često rezultira raznim oboljenjima, uključujući dijabetes.

Vrste pankreatitisa

Rak pankreasa
foto: Profimedia

Pankreatitis može biti akutan ili hroničan. Akutni pankreatitis je stanje u kome zapaljenje traje kraće (uglavnom se stanje kod akutnog pankreatitisa popravlja za nedelju dana i pacijent napušta bolnicu nakon pet do deset dana), dok hronični pankreatitis karakteriše duže trajanje. Može trajati godinama, a praćen je upalom i drugim simptomima.

Simptomi: Doktor Mlađan Protić je za RTS Ordinaciju govorio o najčešćim simptomima koji dovode do raka pankreasa:

- Praktični bol u leđima je vodeći simptom raka pankreasa kada je lokalizovan u srednjem delu i delu tela pankreasa. Simptomi raka pankreasa zavise od lokacije na kojoj se nalaze.

- Nažalost, ranih simptoma bolesti nema. Kada se pojave simptomi, bolest je obično uznapredovala. Pacijent primećuje da su mu oči, koža i sluzokože požutele, ili im može prethoditi nepodnošljiv svrab. Ono što je karakteristično za ovu vrstu žutice je da mokraća postaje tamna, a stolica svetla do bela – ističe doktor Protić.

Oni su najbolji frajeri svih vremena: Bred Pit otkrio koja dva slavna muškarca za njega predstavljaju ideal lepote

Faktori rizika za pankreatitis: - genetika -pušenje - pasivno pušenje -alkohol - izloženost radonu - ishrana bogata mastima -gojaznost -nitrozaini u hrani - hronični pankreatitis - dijabetes - ciroza jetre.

03:01

UROŠU SE ŽIVOT PROMENIO U TRENUTKU: Dve godine ima RAK PANKREASA bez ijednog simptoma, mora da se izleči jer čeka da postane OTAC

(Espreso/najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.