OVI ZNAKOVI MOGU DA NAJAVE INFARKT, A SVI SRBI IH ZANEMARUJU: Jedan od njih uopšte NE POVEZUJEMO sa SRCEM
Ilustracija, Foto: RINA/Ilustracija

MORATE ZNATI

OVI ZNAKOVI MOGU DA NAJAVE INFARKT, A SVI SRBI IH ZANEMARUJU: Jedan od njih uopšte NE POVEZUJEMO sa SRCEM

Ovo su znaci koji najavljuju srčani udar

Objavljeno:

Za samo nekoliko dana stiglo je više vesti o srčanom udaru. Emitovanja emisije "Jedan dobar dan" koja se prikazuje na RTS-u prekinuo je jer je snimatelj doživeo srčani udar. U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila juče u Rumi čovek je za volanom doživeo infarkt. Postoje signali koje nam telo šalje kao najavu da će do toga doći i te znake nikako ne treba olako shvatati.

Stručnjaci su izdvojili četiri znaka upozorenja na srčani udar. Ukoliko ih primetite, treba se javiti lekaru. Naravno, bilo koji od ovih znakova ne znači automatski da ćete doživiti infarkt, ali je veoma rizično zanemarivati signale koje vam šalje organizam.

Pritisak i bol u grudima

Povremena bol u grudima uzrokovana postepenim nakupljanjem plaka unutar arterija, može da bude znak upozorenja da biste u danima koji slede mogli da doživite srčani udar, smatra dr Rodžer Blumental, direktor Džon Hopkins centra Ciccarone za prevenciju kardiovaskularnih bolesti, koji radi i kao profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Džon Hopkins.

Suženje ili grč arterija na spoljnoj strani strani srca takođe može da izazove ovaj simptom. Ukoliko se javi osećaj nelagodnosti u grudima, treba se obratiti lekaru.

Infarkt
foto: Profimedia

Šta najavljuje srčani udar kod mlađih osoba:

Bol u vratu, ramenu ili vilici

Obično srčani udar povezujemo sa trenutnom boli u levoj ruci. Međutim, rani znaci mogu da budu i manje očigledni.

"Ponekad, naročito kod starijih osoba, mogu da se jave i drugi povezani simptomi poput bola koji prolazi kroz vrat, rame ili ruku", rekao je Blumental. Ovaj znak mnogi ne povezuju sa srcem.

Ostajate bez daha, lako se zamarate

Ukoliko vam obavljanje inače jednostavne fizičke aktivnosti predstavlja napor, to može biti još jedan znak upozorenja. U te fizičke radnje ubrajaju se zamena sijalice ili priprema bašte za proleće.

Mučnina ili drugi želučani problemi

Bolovi u stomaku, mučnina i umor takođe mogu da budu potencijalni signali upozorenja za srčani udar, kaže dr Nikhil Sikand, kardiolog i asistent profesora na Medicinskoj školi na Jejlu. Naravno ovo ne važi u svakom slučaju. "Neki pacijenti mogu da imaju blage simptome ili da uopšte nemaju simptome", smatra stručnjak, piše huffpost.com.

Bonus video: REDAKCIJA 25.08.2023. 3.DEO

55:02

REDAKCIJA 25.08.2023. 3.DEO

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.