MALO KOJI SRBIN ZNA ŠTA JE "STRESNA STOLICA": Ako primetite da vam se dešava OVA STVAR, znajte da IMATE PROBLEM
Toalet, Foto: Profimedia

Obratite pažnju

MALO KOJI SRBIN ZNA ŠTA JE "STRESNA STOLICA": Ako primetite da vam se dešava OVA STVAR, znajte da IMATE PROBLEM

Odlazak u toalet zbog stresa zaista postoji i pokazalo se kako je to vrlo česta potreba kod mnogih ljudi.

Objavljeno:

Ako pred važne događaje morate da obavite veliku nuždu, obratite pažnju.

Zašto se mnogima dešava da pred važne događaje, poput razgovora za posao, sastanka ili javnog nastupa, moraju da odu u toalet? To se događa kada nas okupira stres. Odlazak u toalet zbog stresa zaista postoji i pokazalo se kako je to vrlo česta potreba kod mnogih ljudi.

"Potreba za odlaskom na veliku nuždu zbog stresa nije zvanična dijagnoza, ali definitivno postoji. Stvar je u tome što studije pokazuju kako postoji snažna veza između našeg mozga i naših creva, što znači da naše emocionalno stanje može da utiče na našu probavu", objašnjava nutricionistica Amanda Sauceda. Dodaje kako to stanje nazivamo stresnom stolicom.

nadutost, stomak
foto: Profimedia

To je, kako kaže, najlakše opisati kao potrebu za nuždom uzrokovanu stresom. Stresna stolica može da izgleda jednako kao i redovna stolica, ali takođe može da uzrokuje proliv, mučninu ili zatvor.

"Vaša creva takođe mogu da budu vodič. Nedovoljno govorimo o tome da naša creva mogu da ukazuju na to kako se osećamo. Ponekad možemo da budemo pod velikim stresom, pa to ni ne primetimo, ali naše telo to i te kako oseća i stres se manifestuje kroz probavne smetnje, u ovom slučaju i stresnu stolicu", kaže nutricionista.

"Bilo kakav događaj koji može da uzrokuje određenu dozu anksioznosti, takođe može da dovede do stresne stolice", tvrdi gastroenterolog Faris Paka, a dodaje da, iako ovo stanje samo po sebi nije ozbiljno, može da predstavlja određenu vrstu neprijatnosti, naročito ako je reč o prolivu ili bolovima koji ne prolaze.

01:33

OVA BOLEST DVA PUTA ČEŠĆE SE JAVLJA KOD ŽENA NEGO KOD MUŠKARACA!

(Espreso/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.