Dojenje bez stresa: Saveti za uspešan početak i bezbrižno hranjenje
Mama i beba, Foto: MediGroup arhiva

Obeležavamo Svetsku nedelju dojenja

Dojenje bez stresa: Saveti za uspešan početak i bezbrižno hranjenje

Objavljeno:

Iako majčino mleko predstavlja zlatni standard ishrane novorođenčeta i odojčeta, a prednosti dojenja za bebu i majku su brojne, najnovije statistike pokazuju da je trend dojenja u konstantnom padu. Zaštita od infekcija, veća sposobnost borbe protiv bolesti i manji rizik od pojave dečijeg dijabetesa, raka i infekcija srednjeg uha samo su neke od brojnih benefita dojenja. Šta su preporuke stručnjaka kada je reč o ovom procesu, kao i na šta mame koje doje treba posebno da obrate pažnju u toku leta, otkriva dr Milan Panić, specijalista pedijatrije u MediGroup sistemu.

Beba, Doktor, Dojenje, Mama i beba
foto: MediGroup arhiva

Dojenje u toku leta

Ukoliko se letuje sa bebom, idealno je da se vreme na plaži provodi u ranim jutarnjim satima ili predveče, kada je intenzitet toplote i UV zraka najmanji i najbezbedniji za bebu. U periodu dojenja dozvoljeno je rekreativno plivanje, a preporuka je da se nakon izlaska iz slane vode majka istušira i zameni vlažni kupaći kostim.

„U letnjem periodu majčino mleko se prilagođava tako što ima veći procenat vode i na taj način obezbeđuje bebi optimalnu količinu tečnosti i hrane. Kada je reč o nezi kože, kremu sa zaštitnim faktorom dojilje treba da nanose na delove tela koji su izloženi suncu, ali ih ne treba upotrebljavati na koži dojke. Najbolje je da majke koriste kreme pogodne za bebe“, navodi dr Panić.

Kada je reč o higijeni dojki, one ne treba da se peru pre i posle podoja. Dovoljno je da se nakon dojenja nanese nekoliko kapi sopstvenog mleka na bradavice, jer majčino mleko sadrži matične ćelije koje ih štite i regenerišu.

Dojenje smanjuje rizik od pojave raka dojke i jajnika

Proces dojenja donosi brojne benefiite kako za bebu, tako i za mamu. Majčino mleko sadrži bela krvna zrnca koja učestvuju u odbrani od infekcija, a mleko svake majke sadrži i antitela koja štite bebu od bolesti kojima je majka bila izložena. S druge strane, dojenje utiče na brži fizički oporavak majke nakon porođaja, smanjuje se rizik od pojave raka dojke i jajnika, a izuzetno je važan i aspekt razvijanja veće bliskosti i ljubavi između majke i bebe prilikom dojenja.

Dojenje na zahtev?

Uobročavanje deteta remeti prirodni ritam hranjenja i dovodi do problema sa dojkama i novorođenčetom. Stručnjaci savetuju majke da odvoje vreme za podoj, naprave prijatnu atmosferu i popiju čašu vode pre dojenja. Dete treba okrenuti na bok, približiti ga tako da se majčino i bebino telo dodiruju, a nosić treba da bude u visini bradavica. Priprema dojke za podoj čini nežno tapkanje jagodicama prstiju, jer se na taj način pospešuje otpuštanje mleka. Nije dozvoljena nikakva gruba masaža niti razbijanje „čvorova“, jer takav tretman dojke može dovesti do traume tkiva i ozbiljnih posledica po zdravlje žene.

„Majka treba da nauči da prepozna znake gladi svoje bebe koji uključuju otvaranje usta i okretanje glave u pokušaju da nađe dojku, meškoljenje bebe, primicanje ruku ka ustima uz pokrete sisanja. Kasni znaci gladi se dešavaju ukoliko majka nije reagovala na rane znake gladi, što će rezultovati bebinim plačom, pa je potrebno da majka pre stavljanja na dojku umiri bebu“, otkriva dr Panić.

Kako bi se procenilo da li ima dovoljno mleka za bebu, savet je da se prati broj mokrih pelena i stolica bebe. Šest do osam mokrih pelena i dve do tri sadržajne stolice ukazuju da je beba dovoljno dojena.

Beba, Doktor, Dojenje, Mama i beba
foto: MediGroup arhiva

Ishrana u toku dojenja

Adekvatna ishrana prilikom dojenja podrazumeva unos dovoljne količine proteina i vitamina, a savetuje se konzumiranje tri obroka i dve užine dnevno. Proteina najviše ima u svim vrstama mesa, koje je najbolje jesti dinstano i kuvano, a izbegavati prženo. Ne savetuje se konzumacija nedovoljno termički obrađenog mesa poput sušija i bifteka.

„Mleko i mlečne proizvode treba konzumirati u količini jedne šolje dnevno. Pasulj, boranija, grašak, kupus, brokoli, karfiol, kelj, praziluk, crni i beli luk dozvoljeni su tokom dojenja i nisu odgovorni za grčeve kod beba. Preporuka je unošenje žitarica, naročito integralnih, poput pšenice, pirinča, kukuruza, ječma i kinoe, dok se unos orašastih plodova savetuje u umerenim količinama, po principu šaka dnevno, jer su oni potencijalni alergeni. Preporučuje se konzumiranje povrća i svih vrsta voća, ali treba uzeti u obzir da su crveno i bobičasto voće potencijalni alergeni i sa njihovim unosom ne treba preterivati. Kada je reč o tečnosti, savetuje se unos minimum šest čaša vode dnevno vode, a preporučuju se i supe, čorbe i prirodni sokovi“, zaključuje dr Panić i dodaje da je tokom perioda dojenja važno smanjiti unos kofeina na dve šoljice kafe dnevno, jer ova supstanca može izazvati razdražljivost bebe. Pored toga, nije preporučljivo piti alkohol, energetska i gazirana pića.

Edukacija u porodilištu od ključne važnosti

U MediGroup porodilištu iskusan i stručan medicinski kadar posvećen je edukaciji porodilja u procesu uspostavljanja i održavanja laktacije. Cilj kojem teže je da sve mame koje se porode u ovoj ustanovi izađu u potpunosti edukovane i spremne za proces dojenja, a kako izgleda porođaj u ovoj ustanovi i koji su njegovi najveći benefiti, pogledajte na linku.

(Espreso/ PROMO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.