OMILJENA SRPSKA DOKTORKA OBJASNILA KAKO SUPERĆELIJSKA OLUJA UTIČE NA ZDRAVLJE SRBA: Jednu STVAR ne smete PITI!
Doktorka Biserka Obradović, Foto: Printscreen/Youtube/novojutro3986

doktorka o oluji

OMILJENA SRPSKA DOKTORKA OBJASNILA KAKO SUPERĆELIJSKA OLUJA UTIČE NA ZDRAVLJE SRBA: Jednu STVAR ne smete PITI!

Ovo morate znati!

Objavljeno: 15:14h

Doktorka Biserka Obradović otkrila je kako sinoćna olujautiče na naše zdravlje

Superćelijska oluja u sredu uveče stigla je u Srbiju, koja je pre toga napravila hoas u Sloveniji i Hrvatskoj. Pre vremenskih nepogoda i olujnog vetra koji je nosio sve pred sobom u našim krajevima vladale su visoke temperature. Nagla promena vremena, a posle kiše ponovo visoke temperature utiču na sve, i na hronične bolesnike i na zdrave ljude.

Dr Biserka Bisa Obradović (66), specijalista opšte medicine za žena.rs objasnila u kolikoj meri i na koji način ovakvi vremenski uslovi utiču na opšte zdravstveno stanje ljudi.

"Kao prvo želim da podsetim da na naše zdravlje utiču sledeće vremenske promene: temperatura i sunčevi zraci, vazdušni pritisak, padavine (kiša, sneg), vetar (oluje). munje, grmljavina.

Pražnjenje elekrticiteta utiče na sve nas, ali najviše na decu i starije osobe koje postaju razdražljive i nervozne", kaže doktorka Obradović.

Kaže da iako smo sinoć s padom temperature i osveženjem očekivali da ćemo bolje spavati, da je retko ko to uspeo i da u u najvećoj meri su ljudi imali problem da utonu u san.

"Danas je vazduh prezasićen vodenom parom što nam otežava hlađenje tela i zapravo se lakše može doživeti toplotni udar. Toplo je, ali sparno i vlažno, a telo da bi se ohladilo pokušava pravilno da isparava, a usleg vlage ne može da spušta svoju temperaturu pravilno, a pretoplo je", objašnjava Obradović.

Zato, kako tvrdi doktorka, dolazi do glavobolje, vrtoglavice, pada krvnog pritiska, zujanja u ušima i na kraju može da se dogodi i potpuni kolaps.

Oluja, Nevreme
foto: Kurir/Privatna arhiva

Prva pomoć ako se pojave neki od simptoma

Doktorka Biserka preporučuje hitno rashlađivanje organizma, hladne napitke, tuširanje mlakom vodom i obavezno nositi laganu odeću na telu koja lako propušta i diše.

"Promena atmosferskog pritiska, tj. njegov pad, najviše oseti reumatičari, ali i ostali osete kao bol u mišićima i kostima. Onima koji imaju bolesne sinuse, vazduh iz šupljina teži da izađe tako nadražuje sluzokožu i izaziva bol, odnosno glavobolju.

Važno je naglasiti da kod kardiovaskularnih bolesnika krvni pritisak sada luduje, ide gore-dole, tako da se preporučuje često merenje pritiska.

Meteoropate klimatske promene osećaju najsnažnije, ovi vremenski uslovi izazvani elektromagnetnim talasima utiču na hipotalamus i indirektno pojačavaju lučenje hormona stresa.

Endorfin se kod meteoropata luči u većim količinama i on deluje na prag bola, tako da bol koji inače nismo osećali prethodnih dana posle vremenske nepogode posle sinoćne oluje on postaje intenzivniji. Munje, električna pražnjenja… Nema osobe koja nije bila sinoć razdražljiva i napeta" dodaje dr Biserka. Ona naglašava da ovo ne važi samo za meteoropate, nego deluje na sve nas.

Bol, Glava, nesanica
foto: Profimedia / Yelizaveta Tomashevska / Alamy / Alamy /

Šta raditi kada dođe do nagle promene vremena?

"Kafu bi trebalo da izbegavamo, jer ona je diuretik koji podigne pritisak trenutno, ali nakon toga on opet padne", kaže doktorka Obradović i savetuje: "Ja sam uvek za fizičku aktivnost, ali danas bi trebalo da bude dozirana, preporučujem teretanu kako se telo napolju ne bi preterano pregrevalo. Doktorka Biserka je naglasak stavila na lepo raspoloženje, pa kaže da bi danas trebalo da radimo sve što može da nam izmami osmeh na licu".

Bonus video: Uticaj klimatskih promena na zdrvalje

01:15

KLIMATSKE PROMENE UTIČU NA ZDRAVLJE I RASPOLOŽENJE LJUDI! Doktorka Macura nema dilemu: OVE 2 STVARI SU SADA NAJVAŽNIJE DA RADITE

(Espreso/BlicŽena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.