OVO SU SIMPTOMI BOLESTI KOJA JE ODNELA SILVIJA BERLUSKONIJA: Nije imao ŠANSE PROTIV NJE, kraj je bio TRAGIČAN
Silvio Berluskoni, Foto: EPA/Angelo Carconi

vaŽno

OVO SU SIMPTOMI BOLESTI KOJA JE ODNELA SILVIJA BERLUSKONIJA: Nije imao ŠANSE PROTIV NJE, kraj je bio TRAGIČAN

On je u petak primljen u bolnicu San Rafaele u Milanu radi medicinskih pregleda, rekli su izvori prošle nedelje

Objavljeno: 12:10h

Vest da je bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni preminuo u 86. godini, mnoge je iznenadila. Naime, Berluskoni je već duže vreme bolovao od leukemije od koje se intenzivno lečio, međutim, izgubio je bitku.

On je u petak primljen u bolnicu San Rafaele u Milanu radi medicinskih pregleda, rekli su izvori prošle nedelje.

Milijarderski medijski tajkun otpušten je iz bolnice prošlog meseca nakon lečenja od infekcije pluća povezane sa hroničnom mijelomonocitnom leukemijom (CML).

Berluskonijevo zdravlje se značajno pogoršalo poslednjih godina, sa operacijom na otvorenom srcu 2016. i brojnim prijemima u bolnicu od kada se pre tri godine zarazio Covid-19. On je u aprilu primljen na intenzivnu negu na kardiološkom odeljenju bolnice San Rafaele nakon što je patio od problema sa disanjem.

Dok je bio tamo, Berluskoniju, lideru desničarske partije Forca Italia, dijagnostikovana je infekcija pluća i CML – retki rak krvi koji karakteriše veliki broj belih krvnih zrnaca. Berluskoni je ranije pobedio rak prostate, koji je opisao kao "noćnu moru koja traje mesecima".

Šta je leukemija

Silvio Berluskoni
foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Leukemija je maligna bolest koštane srži, gde se stvaraju ćelije krvi, crvena krvna zrnca ili eritrociti, bela krvna zrnca odnosno leukociti i krvne pločice ili trombociti. Javlja se kao posledica stvaranja izuzetno velike količine leukocita.

Leukemija čini oko 10 odsto svih malignih bolesti i najviše je zastupljena kod odraslih osoba između 65 do 74 godina, a češće se javljaju kod muškaraca nego kod žena. Prema sopstvenom opisu, pacijenti kažu da je leukemija bolest koja dolazi tiho, ali veoma brzo učini da se osetite nemoćnim zbog velikog umora. Zamor, teško disanje, modrice koje ne prolaze, krvarenje iz desni, hemoroida i materice, povišena telesna temeperatura i infekcije su znaci upozorenja koji zahtevaju hitan lekarski pregled.

Uzrok leukemije

Uzroci leukemije nisu definitivno poznati, smatra se da na njen razvoj utiču genetski faktori, radijacija, hemikalije i virusi. Ovi su faktori samo delimičan razlog, i to samo u pojedinim slučajevima. U većini slučajeva uzrok bolesti ostaje nepoznat.

Tipovi leukemija

Postoji nekoliko tipova leukemija. Dele se na dva načina. Prvi zavisi od toga kako se brzo bolest razvija i stanje pogoršava. Drugi je prema tipu krvnih ćelija koje su zahvaćene.

Leukemija je ili akutna ili hronična. Kod akutne leukemije abnormalne krvne ćelije su blasti koji su nezreli i ne mogu obavljati svoje normalne funkcije. Njihov broj se brzo povećava, a stanje brzo pogoršava. Kod hronične leukemije prisutni su blasti, ali u globalu su ove ćelije zrelije i mogu obavljati neke od svojih normalnih funkcija. Njihov broj se sporije povećava nego kod akutne leukemije, tako da se i stanje pogoršava postepeno. Leukemija može nastati od dve glavne vrste belih krvnih zrnaca- limfoidnih i mijeloidnih.

Najučestaliji tipovi leukemija:

Akutna limfocitna leukemija - najučestalija kod male dece. Pogađa i odrasle, pogotovo one iznad 65 godina.

Akutna mijeloidna leukemija - javlja se i kod odraslih i kod dece.

Hronična limfocitna leukemija - deca retko obolevaju, javlja se kod odraslih iznad 55 godina.

Hronična mijeloidna leukemija - uglavnom kod odraslih

Alarmantni simptomi

Bez obzira što simptomi variraju od vrste leukemije, anemija je glavni znak. Ona se manifestuje slabošću, brzim zamaranjem, bledom bojom kože, a mogu se javiti i srčane smetnje.

Usled nedostatka trombocita (trombocitopenije), javljaju se modrice i mala tačkasta krvarenja po koži i sluzokoži. Učestale su i infekcije, jer je broj zdravih leukocita smanjen. Samim tim je i imuni sistem oslabljen.

Ove simptome često prati glavobolja, povraćanje, bol u gornjoj levoj strani stomaka koja je uzrokovana uvećanom slezinom. Zatim, bolovi u kostima, krvarenje desni, noćno znojenje, neobjašnjivo mršavljenje.

Lečenje

Većina obolelih leči se hemoterapijom. Takođe se primenjuje radioterapija i/ili transplantacija koštane srži ili biološka terapija. U nekim slučajevima splenektomija (uklanjanje slezine) može biti deo lečenja.

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.