Kako da razlikujete trovanje hranom od stomačnog virusa? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

mučnina i bol

Kako da razlikujete trovanje hranom od stomačnog virusa? (FOTO) (GIF)

Da li imate neki virus ili vam jučerašnji ručak nije prijao? Simptomi trovanja hranom i želudačne viroze su toliko slični da ih je često teško razlikovati
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Dok se borite s povraćanjem i preklinjete više sile da sve to već jednom prestane, veovatno vas muči uzrok mučnine i povraćanja. Da li imate neki virus ili vam jučerašnji ručak nije prijao? Simptomi trovanja hranom i želudačne viroze su toliko slični da ih je često teško razlikovati.

Da li biste jeli ljuske od jaja? Neki ljudi uživaju u njima! (FOTO) (GIF) (VIDEO)

- Većinom je teško razlikovati trovanje hranom od želudačane viroze zato što isti tipovi bakterija i virusa mogu da žive i u hrani i na čoveku, pa rezultiraju istim ili sličnim simptomima - kaže doktor Ketan Šan, gastroenterolog.

foto: giphy

Razlike su suptilne Iako se želudačane viroze i trovanja hranom manifestuju na sličan način, važno je utvrditi o čemu je tačno reč.

- Određena želudačana oboljenja mogu da postanu opasna ako se ne dijagnostifikuju i leče na vreme - kaže Baveš Šan, direktorka Bolničkog centra ‚‚Long Beach".

foto: Shutterstock

Uzroci

I želudačanu virozu i trovanje hranom zapravo izaziva neki virus ili bakterija, razlika je samo u načinu na koji ste izloženi zarazi.

- Trovanje hranom se događa kada probavite hranu zaraženu nekim patogenom, dok se želudačna viroza može preneti na više načina, najčešće kontaktom sa zaraženom osobom - kaže doktor Ketan Šan.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.