Pustite decu da jedu zemlju! Biće mnogo zdravija! (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

Bakterije jačaju organizam

Pustite decu da jedu zemlju! Biće mnogo zdravija! (FOTO) (GIF)

Ne držite decu u sterilnom okruženju, ništa im neće faliti ako ih pas lizne po licu ili ako se igraju u pesku
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Roditeljima nije lako da se bore s večnom listom dečjih bolesti poput ekcema, astme, alergija ili intolerancije na određene proizvode, ali takve tegobe su kod dece u današnje vreme učestalije nego ranijih godina.

FUJ, FUJ I FUJ! Ovo su naprljaviji delovi tela! Da, i vašeg! (FOTO) (GIF)

Sigurno ste već čuli priče starijih generacija o tome da su se oni kao mali igrali u blatu i kako su uvek bili zdravi. Možda biste ipak te priče na koje ne obraćate pažnju trebali da shvatite ozbiljnije?

foto: giphy

Autori knjige ‚‚Let Them Eat Dirt" B. Bret Finlej i Meri Kler Arieta tvrde da preterano sterilni uslovi boravka i prekomerno korišćenje antibiotika lišavaju decu mikroba koji im, između ostalog, pomažu da razviju i ojačaju imunološki sastav.

foto: Shutterstock

Ubijajući štetne mikroorganizme (parazite) zapravo ubijate i one koji su dobri za vas (simbionti). Kako smo postajali osvešćeniji po pitanju čistoće, tako je generacija za generacijom izbrisala mikrobiološku strukturu koju smo nekad imali kao Homo sapiensi, a to je uticalo na učestaliju pojavu takozvanih bolesti zapadnog društva kao što su astma, alergije, gojaznost, dijabetes i slično.

foto: giphy

Bakterije jačaju imunitet Jedan od glavnih zadataka bakterija je jačanje imunološkog sastava. Svi se rađaju bez mikroba, ali čim se rodimo, steknemo ih milione. Naš imunološki sastav računa na njih da bi nas očuvao u procesu odrastanja.

foto: Shutterstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.