4 simptoma koja upozoravaju da imate čir na želucu! (FOTO) GIF)
Foto: Thinkstock

masno i začinjeno

4 simptoma koja upozoravaju da imate čir na želucu! (FOTO) GIF)

Većina osoba koje imaju čir, tegobe osećaju povremeno, i to sezonski, najčešće u toku ranog proleća ili jeseni
Objavljeno:

U malom broju slučajeva može doći i do komplikacija poput krvarenja na dvanaestoplačnom crevu ili u želudcu, što može biti opasno po život. Ako primetite intenzivnu bol na ovom području, ili navedene simptome, potražite lekarsku pomoć.

foto: Thinkstock

Da preventivno smanjite neprijatne simptome izbegavajte ljutu, masnu i začinjenu hranu, ispijanje alkoholnih pića, kafe i čaja. Pušenje podstiče razvoj želudačne kiseline, pa bi trebalo izbegavati i tu aktivnost.

foto: giphy

Tradicionalno gledajući, peptična ulkusna bolesti ili čir na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu se smatra za jedno od najčešćih oboljenja gornjeg digestivnog trakta. U eri novih i jakih lekova za blokiranje lučenja kiseline iz želudca, kao i otkrićem Helicobacter pylori, učestalost ovog oboljenja u ukupnoj populaciji značajno opada.

foto: Thinkstock

Pored Helicobacter pylori infekcije, drugi najčešći uzrok nastanka čira je uzimanje lekova protiv bolova (NSAIL i acetilsalicilna kiselina, Aspirin). Ovi lekovi takođe remete normalnu odbrambenu sposobnost sluzokože, i čine je ranjivijom na dejstvo kiseline i enzima koji učestvuju u razgradnji hrane.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.