5 simptoma! Kako razlikovati grip od prehlade? (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

nastupa munjevito i naglo

5 simptoma! Kako razlikovati grip od prehlade? (FOTO) (GIF)

Iako su slični važno ih je na vreme razlikovati da se danima ne biste razvlačili bolesni
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Prehlade su u pravilu bezopasne i najčešće se povlače bez posledica. Kada je riječ o gripu, treba biti oprezan. Grip oslabljuje telo i čini ga podložnim za ulazak bakterija što može da izazove niz komplikacija.

Bolovi u ramenu mogu da znače problem sa srcem! (FOTO)

Prehladu i grip izazivaju virusi, a često je problem njihovo razlikovanje na početcima jer bolesti imaju neke zajedničke simptome, zbog čega ih je teško razlikovati.

foto: giphy

1. Kada počinju prvi simptomi? Prve naznake prehlade javljaju se dan do dva nakon kontakta s virusom, obično započinju svrabom i osećajem peckanja u grlu, koji se polako pogoršavaju. Grip nastupa munjevito i naglo, od jutarnjeg zdravog i poletnog osećaja do već nakon par sati bolnog čitavog tela.

foto: Thinkstock

2. Koji su najsličniji simptomi? Bol u grlu i curenje iz nosa su prve naznake bolesti koje se pojavljuju i kod gripa i kod prehlade, ali s bitnom razlikom. Kod prehlade problemi s nosem i sinusima obično krenu nakon što grlo prestane da boli, nakon čega sledi prozirno curenje iz nosa, nalik na vodu.

foto: giphy

Postepeno on postaje obilniji, gušći i žut, a nos je čitavo vreme blokiran, peti dan stanje se poboljšava. Kod gripe upala ne sazreva na takav način, curenje iz nosa ostaje isto po nekoliko dana ne menjajući svoju teksturu. Sekret iz nosa tokom gripa obično ne postaje gust i gnojan s vremenom kao kod prehlade, a kašalj obično ostaje suv i neproduktivan.

foto: Thinkstock

3. Koliko visoka telesna temperatura otkriva prehladu ili gripu? Blokada nosa i osećaj iznemoglosti koji nastaju zbog opterećenosti disajnih puteva kod prehlade izazivaju glavobolju i blagi osećaj groznice. Kada je reč o gripu, takvi simptomi su intenzivniji i telo trenutno ostaje prikovano za krevet, što ozaziva visok skok temperature.

foto: giphy

4. Kada je vreme za mirovanje i ležanje u krevetu?

Zavisno od virusa koji su izazvali prehladu, razlikujemo i različite simptome. Nekada to mogu biti slabost i drhtavica, ali oni nastupaju postepeno. Ležanje u krevetu nije nužno, i osoba s prehladom može normalno da funkcioniše.

foto: Thinkstock

Za razliku od prehlade, simptomi gripa pokazuje se na očima u obliku crvenila i suza, dok koža izgleda vlažna i drži visoku temperaturu. Bolovi u zglobovima, gubitak apetita, razdražljivost, osetljivost tela na dodir i iscrpljenost izazivaju i potrebu tela za odmorom. Kod gripa je nužan oporavak, ležanje u krevetu, minimalan kontakt s okolinom i pogotovo jačanje imuniteta.

foto: giphy

5. Koliko dugo traje prehlada ili grip?

Vrhunac prehlade događa se obično dva do tri dana nakon pojave simptoma, a najgore prolazi već nakon nedelju dana. Prehlada bi trebalo da se u potpunosti povuče tri, maksimalno četiri nedelje nakon oboljenja. Grip iscrpljuje telo pa se bolovi i umor mogu zadržati još nedeljama, ponekad mesecima nakon pojave prvih simptoma.

foto: Profimedia

Telesne aktivnosti postaju u tom periodu teške i propraćene pojavom znoja i iscrpljenosti. Teži grip dodatno oslabljuje organizam i može izazvati pojačane bolove u području stomaka i creva, zglobova, mišića ili mozga. Ukoliko zbog zaraze virusom u telo počinju prodirati i bakterije prete ozbiljne bolesti poput upale pluća.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljnadnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.