Bolovi u ramenu mogu da znače problem sa srcem! (FOTO)
Foto: Thinkstock

za bolji dan

Bolovi u ramenu mogu da znače problem sa srcem! (FOTO)

Ukoliko ne možete da se rešite bolova u ramenima, posetite lekara. Bola se lako možete rešiti ako držite pritisak i kardiovaskularne funkcije u normali
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Često vas boli rame, mislite da je za to odgovoran rad, puno sedenja ili neugodan položaj tokom spavanja. Nije uvek tako, lekari kažu da to može biti znak upozorenja za neke kardiovaskularne bolesti, pa bi bilo dobro da posetite lekara ukoliko vam bol traje po nekoliko dana i ako teško popušta.

Muči vas bolna upala bešike? Najbolji lek vam je sve vreme pred nosom (FOTO) (GIF)

- Ako neko ima problema s rotatornom manžetnom ramena, to bi mogao biti znak nekog drugog stanja, odnosno problema sa srcem - rekao je vodeći autor američkog istraživanje Kurt Hegman iz Jute.

foto: giphy

U istraživanju naučnici su analizirali podatke 1.226 stručnih radnika. Što su više faktora koji dovode do bolesti srca pronašli kod radnika, uključujući visok krvni pritisak, visok nivo holesterola i dijabetes, to su bili i veći problemi s ramenom.

foto: giphy

Učesnici istraživanja s najtežim rizičnim faktorima su u grupi sa 4,6 puta većim šansama za bolove u ramenu od onih koji nisu imali te faktore. Takođe, šanse za tendinopatiju rotatorne manžetne ramena su šest puta veće.

foto: Thinkstock

Učesnici istraživanja sa srednjim nivoom rizičnih faktora su imali manje problema sa ramenom,

foto: giphy

- Velika sila može ubrzati pogoršanje problema s rotatornom manžetnom ramena, ali nije primarni uzrok. Rizični faktori kardivaskularnih bolesti mogu biti važniji od faktora na radnom mestu - dodao je Hegman.

foto: Shutterstock

Kontrolisanjem krvnog pritiska i drugih rizičnih faktora bolesti srca moguće je smanjiti neprijatnosti s ramenom.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.