OVI ZNAKOVI UKAZUJU DA ŽENAMA FALI 1 VAŽAN MINERAL: Organizam vas sam upozorava, može da BUDE JAKO OPASNO
Stomak, Foto: Profimedia

OPREZ

OVI ZNAKOVI UKAZUJU DA ŽENAMA FALI 1 VAŽAN MINERAL: Organizam vas sam upozorava, može da BUDE JAKO OPASNO

Ukoliko joj nedostaje magnezijum, ovi simptomi biće posebno izraženi

Objavljeno:

Žene su pod većim stresom nego muškarci, jer imaju više obaveza koje moraju da ispune. To može da dovede do nedostatka magnezijuma, mikroelementa koji je direktno uključen u najvažnije biohemijske procese i koji organizam brže troši kada smo pod stresom.

1 / 4 Foto: Profimedia

Najčešće, nedostatak magnezijuma povezan je sa navikama u ishrani, ali i unosom prevelikih količina kafe i alkoholnih pića. Nedostatak magnezijuma može se javiti i tokom hormonalnih promena u ženskom telu - u vreme trudnoće i u menopauzi.

U nekim slučajevima, veliki nedostatak magnezijuma javlja se kao posledica dijabetesa, srčane insuficijencije i otkazivanja bubrega.

Manjak magnezijuma kod žena najčešće se manifestuje u sledećim slučajevima:

1 / 3 Foto: Profimedia

1. Hormonske promene

Neposredno pre menstrualnog ciklusa većina žena oseća brojne promene - povećanu želju za slatkišima, umor, glavobolju, nadimanje i nervozu. Ukoliko joj nedostaje magnezijum, ovi simptomi biće posebno izraženi.

1 / 4 Foto: Profimedia

2. Problemi sa probavom

Manjak magnezijuma uslovljen je lošim izborom namirnica. Brza hrana, siromašna vlaknima i bogata šećerima može da dovede do konstipacije i drugih problema sa probavom.

3. Burna reakcija na promenu vremena

Žene koje imaju hronični manjak magnezijuma burnije reaguju na vremenske promene. Meteoropatske reakcije praćene glavoboljom, vrtoglavicom, slabošću, preznojavanjem i osećajem “knedle u grlu” mogu da budu ublažene uzimanjem namirnica koje su bogate magnezijom ili, još jednostavnije, kroz suplementaciju.

Noge, Bol, Kolena
foto: Profimedia

4. Grčevi u mišićima

Magnezijum je veoma važan za opuštanje mišića. Ukoliko ga u telu nema u dovoljnoj meri, javljaju se grčevi, osećaj trnjenja i bockanja, kao i nevoljni trzaji oka i drugi tikovi.

1 / 5 Foto: Profimedia

5. Nepravilan rad srca

Manjak magnezijuma može se manifestovati i srčanim problemima, najčešće aritmijom. Ovaj mineral zadužen je za opuštanje svih mišića, pa tako i srca.

1 / 3 Foto: Profimedia

6. Lomljiva kosa

Nedostatak magnezijuma kod žena manifestuje se i promenom kvaliteta kose. Vlasi postaju beživotne, gube sjaj, počinju da se “lome” i da opadaju. Normalno je da za 24 sata izgubimo od 50 do 100 vlasi - sve više od toga razlog je za odlazak lekaru.

Nesanica
foto: Profimedia

7. Nesanica i anksioznost

Osećaj konstantne zabrinutosti i nemogućnost da utonemo u san takođe mogu da budu posledica manjka magnezijuma u organizmu.

S obzirom na to da ovaj mineral unosimo putem hrane, trebalo bi obogatiti jelovnik namirnicama koje su bogate magnezijumom. To su kakao, indijski i brazilski orah, semenke bundeve, pasulj, bademi, kao i spanać i drugo zeleno lisnato povrće.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.