3 RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBA ODMAH DA SKUVATE SUPO OD KOSTIJU: Zaboravite na dosadašnji recept- ovaj DIŽE IZ MRTVIH
Supa od kostiju, Foto: PrintScreen/ YouTube/ Jelajelena Petrovic

recept

3 RAZLOGA ZBOG KOJIH TREBA ODMAH DA SKUVATE SUPO OD KOSTIJU: Zaboravite na dosadašnji recept- ovaj DIŽE IZ MRTVIH

Treba vam malo vremena da spremite ovaj obrok koji će bukvalno napraviti čudo u vašem organizmu - recept koji diže iz mrtvih

Objavljeno:

Supa od kostiju u poslednje vreme je postala vrlo popularna, a razlog je što postoje verovanja da pruža mnogo blagodeti za zdravlje. Dobra stara supa od kostiju i danas se priprema na isti način kako su ju pripremale i naše bake - višesatnim krčkanjem na laganoj vatri.

Na društvenim mrežama se proširio novi trend u kojem osobe jutarnju kafu menjaju šoljom tople supe od kostiju ili je tokom dana ispijaju uz međuobrok. Iako se radi o trendu kojem raste popularnost, dobrobiti supe od kostiju znale su još i naše bake.

Ovu supu možete pripremiti od bilo koje vrste kostiju – telećih, svinjskih, goveđih, jagnjećih, pilećih ili ćutrećih i ribljih kostiju. Takođe, supa od kostiju može poslužiti kao izvrstan temeljac za variva, sos ili rižota. Priprema supe od kostiju je vrlo jednostavna – sve što vam treba je veliki lonac, voda, kosti i malo sirćeta.

Supa od kostiju diže iz mrtvih
Supa od kostiju diže iz mrtvihfoto: Profimedia

Sastojci koji vam trebaju za supu od kostiju:

  • 2 kilograma kosti
  • 4 litre hladne vode
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • Sveže mleveni biber
  • So

Priprema:

Sve sastojke dodajte u veliki lonac i kuvajte dok ne proključa. Zatim smanjite vatru i ostavite da polagano krčka tri do šest sati. Što se duže kuva, to će supa imati bolji ukus i biti hranjivija. Dodatak sirćeta u supu je vrlo važan korak jer sirće pomaže da se iz kosti izvuče što više vrednih nutrijenata. Kako bi obogatili okus, u supu možete dodati povrće i začinsko bilje, a najčešće se dodaju luk, beli luk, peršun, celer, šargarepa, peršun i timijan.

1. Sadrži važne vitamine i minerale

U principu, supa od kostiju je vrlo hranjiva, a procenat nutrijenata u supi zavisi od sastojaka koje koristite u pripremi. Na primer, svinjske ili goveđe kosti bogate su kalcijumom, magnezijumom, kalijumom, fosforom i drugim elementima u tragovima važnima za izgradnju snažnih kostiju. Riblje kosti sadrže jod koji je esencijalan za zdravlje štitne i metabolizam. Osim toga, kosti sadrže protein kolagen koji se kuvanjem pretvara u želatin, a koja sadrži nekoliko važnih aminokiselina.

Čorbu možete obogatiti lukom i ostalim povrćem
Čorbu možete obogatiti lukom i ostalim povrćemfoto: Printscreen/Youtube/JEDNOSTAVNI BRZI RECEPTI

2. Dobra je za probavni sastav

Dokazano je da želatin iz supe može pomoći u zdravlju probavnog sastava jer veže vodu i na taj način pomaže da svarena hrana lakše prolazi kroz creva. Osim toga, želatin sadrži glutamin, aminokiselinu za koju su istraživanja pokazala da može pomoći u održanju funkcije sluznice creva, što je posebno važno za osobe koje boluju od upalnih bolesti creva.

3. Poboljšava zdravlje zglobova

Kolagen je glavni protein koji nalazimo u kostima, tetivama i ligamentima. Tokom kuvanja, kolagen se raspada i nastaje želatin koji sadrži aminokiseline važne za zdravlje zglobova. Neke od njih su prolin i glicin koje naše telo koristi za izgradnju tetiva i ligamenata. Takođe, supa od kostiju sadrži i glukozamin i kondroitin za koje brojna istraživanja dokazuju da mogu da smanje bol u zglobovima, ali i ublaže simptome osteoartritisa.

BONUS VIDEO:

05:22

6 ZLATNIH PRAVILA ZA DOBRU LINIJU I ZDRAVLJE! Nutricionistkinja: Mleko može izazvati visok krvni pritisak,a supa je veoma važna!

(Espreso / Srbija Danas / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.