5 NAČINA KAKO DA NEGUJETE LICE SA BORAMA DA BISTE IZGLEDALI MLAĐE: Tajna ZDRAVE KOŽE krije se u malim STVARIMA
Sve žene vode bitku sa borama, Foto: Profimedia

negovana koža

5 NAČINA KAKO DA NEGUJETE LICE SA BORAMA DA BISTE IZGLEDALI MLAĐE: Tajna ZDRAVE KOŽE krije se u malim STVARIMA

Kožu koja je dehidrirana i puna bora treba tretirati adekvatno uz svakodnevnu negu,ali i uz zdravu ishranu i redovnu vežbanje mišića lica.

Objavljeno:

Postoji fundamentalna razlika između unutrašnjeg i spoljašnjeg starenja kože, kaže dr Timm Goluke, specijalista dermatologije. Dok je unutrašnje starenje koje je izazvano genetikom i ličnim načinom života, spoljašnje starenje je posledica spoljašnjih uticaja:

To uključuje stres, urbano zagađenje i sunčanu svetlost, navodi dr Pimm Goluke. Pitali smo dermatologa za njegove savete protiv starenja.

Kako negovati lice sa borama i mogu li kreme zaista izbrisati bore?

Dobra vest: ako redovno nanosite kremu i SPF u ranoj fazi, duže ćete izgledati mlađe. Posebna nega protiv starenja sadrži supstance koja odlaže starenje kože, te preveniraju i smanjuju prve znake starenja. Ali ako hoćete ekspresno rešenje protiv bora, onda na scenu stupaju: botoks, fileri, pilinzi, laseri ili hiruršo zatezanje lica.

Koji sastojci najbolje pomažu protiv bora?

Neophodno je da svakoga dana kremama hidrirate vašu kožu
Neophodno je da svakoga dana kremama hidrirate vašu kožufoto: Profimedia / Anatolijs Jascuks / Panthermedia /

Veliki udeo u stvaranju bora ima štetno UV zračenje – tačnije stvaranja slobodnih radikala koji nastaju u koži pri sunčanju bez zaštite od sunca. Među sastojcima koji se koriste za negu lica s borama, kao i za prevenciju bora, najvažniji su: SPF, antioksidansi (vitamin C, vitamin E, retinol, Q10), minerali i elementi u tragovima (bakar, cink, magnezijum). Zatim slede supstance koje stimulišu metabolizam kolagena kao što su peptidi i hijaluronske kiseline.

Dermatolog takođe preporučuje da počnete sa negom kože oko očiju što je ranije moguće: - Nadam se da se mnogo smejete, što naravno izaziva brže pojavljivanje bora oko očiju. Ovoj koži je potrebno malo više nege u ovoj oblasti, objašnjava dr Timm Goluke. Takođe je važno koristiti specijalnu kremu koja je pogodna i za područje oko očiju. - Izbegavajte da nanosite kremu za lice na predeo oko očiju, jer nisu formulisane za to i mogu izazvati peckanje i ostale neprijatne senzacije.

Kakvu ulogu geni igraju u starenju kože?

Geni su uzrok starenja na koji ne možemo uticati. Istraživanja pokazuju da naš genetski sastav određuje oko 25 procenata koliko brzo i u kojoj meri starimo. Nasuprot tome, to takođe znači da imamo lavovski udeo, odnosno 75 procenata, u svojim rukama. Možemo mnogo učiniti za svoju kožu iusporiti poroces starenja i pojavu bora. U tome će vam pomoči: uravnotežena ishrana, redovno vežbanje, dovoljno sna, redovno korišćenje SPF-a i izbegavanje cigareta.

Da li treba posebno koristiti noćnu i dnevnu kremu?

Od 30. godine kombinacija dnevne i noćne kreme ima smisla, jer koža postaje zahtevnija. Tokom dana prvenstveno je prilagođen odbrani od UV zračenja i zagađenja životne sredine. Dnevne kreme vas u tome podržavaju, jer štite od slobodnih radikala i štetnog UV zračenja. Kada spavate, mehanizmi regeneracije ćelija kože rade punom parom, a noćne kreme će znatno ubrzati taj proces. Dr Goluke takođe dodaje da upotreba specijalne noćne kreme uvek zavisi od tipa kože: - Uveče treba da nanesete bogate proizvode za negu ili retinole osetljive na svetlost. Međutim, ujutro bi trebalo da nanesete antioksidante i, logično, kremu za sunčanje.

Za kožu bez bora neophodno je unositi zdravu hranu
Za kožu bez bora neophodno je unositi zdravu hranufoto: Profimedia

Kad treba početi sa korišćenjem seruma za lice?

Serum je dodatni proizvod za intenzivnu negu koji možete da koristite od kasnih dvadesetih godina ako želite da rešite specifične probleme kao što su bore, umoran ten, pigmentne mrlje ili proširene pore. Serumi sadrž aktivne supstance i, u zavisnosti od aktivnog sastava, čine da koža odmah izgleda svežije i blistave. Najbolje je nositi ujutru i uveče nakon čišćenja lica, ali pre dnevne i noćne nege.

Kako ishranom uticati na starenje kože?

Zdrava ishrana doprinosi zdravim i samim tim vizuelno mlađem izgledu kože. Zahvaćajući visokim sadržajem vitamina B, zeleno povrće poput spanaća ublažava manje upale i obezbeđuje svežu, zdravu kožu. Bobičasto voće i paradajz imaju veoma visok zaštitni efekat protiv slobodnih radikala. Riba sadrži dragocene omega-3 masne kiseline, koje jačaju kožu. Vitamin C, koji se nalazi u citrusnom voću i jagodama, na primer, pomaže telu da proizvodi kolagen i zato je važna nutritivna komponenta u nezi protiv starenja. Svi ovi sastojci su ključni u nezi lica s borama.

00:52

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE KINEZA! Pronašli lek protiv STARENJA? Dokazano PRODUŽAVA ŽIVOT za 25 posto! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Lepota & Zdravlje/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.