6 najskandaloznijih ljubavnih afera koje su totalno prodrmale istoriju! (FOTO) (GIF)
Foto: print screen youtube / profimedia

grci su zbog ljubavi uništili troju

6 najskandaloznijih ljubavnih afera koje su totalno prodrmale istoriju! (FOTO) (GIF)

Velika ljubav je obeležila ove velikane, a njihova razorna strast je koliko kreirala toliko i uništavala sve ispred njih

Objavljeno:

5 stvari o kojima nikad nećete morati da brinete uz pravog muškaraca! (FOTO) (GIF)

Istorija je puna velikih ljubavnih priča, ali neke su uticale na buduća zbivanja više od drugih. O mnogim istorijskim ljubavnim pričama snimani su filmovi i pisani romani. Neke priče su bile kao iz bajke, dok su one koje su počele u seni kao preljubničke veze, bile i ostale najintrigantnije.

Ovi parovi su osim uticaja na svoje živote obeležili i tok istorije i to u svim domenima od umetnosti do politike. Iako se ljubav još kroz istoriju često navodi kao tačka razdora u različitim aspektima života, ove ljubavi su iznedrile mnogo dobrih ideja, ali i uništenje osoba koje su bile upletene u nju.

6 najskandaloznijih ljubavnih afera koje su totalno prodrmale istoriju!

foto: giphy

1. Meri Vulstokraft Godvin i Persi Biš Šeli

Sočni detalji

Jedna od najznačajnijih književnih istorijskih veza počela je 1814. godine kad su se upoznali 16-godišnja Meri i 21-godišnji, oženjeni, pesnik Persi Šeli. Upoznali su se potajno na grobu Merine poznate majke, to je bila ‚‚ljubav na prvi pogled" zbog koje je Meri ostala trudna, a Šeli se otuđio od supruge.

Šelijevi su 1818. godine napustili Englesku i otputovali u Italiju, gde su njihovo drugo i treće dete umrli, a nakon toga Meri je rodila svoje poslednje i jedino preživelo dete, Persija Florensa.

foto: wikipedia / tReginald Easton

Razvoj događaja

Ljubavnici su se venčali nekoliko godina nakon upoznavanja, kad je Šelijeva trudna supruga počinila samoubistvo, tako što se utopila u Hajd parku. Šelijevi su 1818. godine napustili Englesku i otputovali u Italiju, gde su njihovo drugo i treće dete umrli, a nakon toga Meri je rodila svoje poslednje i jedino preživelo dete, pisca Persija Florensa.

Brak Šelijevih je bio buran, iako su u međuvremenu stvorili nekoliko književnih remek-dela, uključujući i Merinog ‚‚Doktora Frankeštajna" koji je napisala na odmoru u Švajcarskoj, sa Šelijem i Lordom Bajronom 1816. godine. Navodno ih je na odmoru zadesila snežna oluja zbog koje nisu mogli da izađu iz kuće, da bi se zabavili izmišljali su priče, a Meri je tada osmislila i kasnije razvila priču o doktoru Frankeštajnu.

foto: giphy

Godine 1822. njen suprug se utopio kada je njegova jedrilica potonula tokom oluje u blizini Vijaređa. Godinu dana kasnije, Meri se vratila u Englesku i od tada posvetila odgajanju svog sina i karijeri profesionalnog pisca. Poslednju deceniju svog života provela je boreći se sa bolešću, verovatno moždanim tumorom, i umrla u dobi od 53 godine.

foto: wikipedia / Amelia Curran

1. Lord Bajron i Avgustina Lei

Sočni detalji

Jedno od najvećih imena koje je obeležilo književnost je Džordž Gordon Bajron, a sa velikim uspehom je nizao i ljubavne afere od kojih se posebno izdvojila ona koju je imao sa svojom polusestrom, mladom i tada udatom Avgustinom Lei.

Lord Bajron se ženio više puta, a svaki brak se završavao katasrofalno. Uz njegove ljubavne afere uvek se vezuje i njegova guvernanta sa kojom je Bajron imao prvi odnos, već sa samo 9 godna. Mej Grej iz Škotske, je tokom 3 godine službe kod Bajronovih koristila svaku priliku da se uvuče u Bajronov krevet da bi radili „raznorazne igrice" , inače veoma religiozna dadilja koja je često ponavljala biblijske molitve. Mej je takođe dozvoljavala Bajronu da posmatra dok je ona vodila ljubav sa svojim ljubavnicima.

foto: wikipedia / Henry Pierce Bone

Razvoj događaja

Marta meseca 1812. Bajron upoznaje Lejdi Karolinu Lamb, ženu Vilijema Lamba, koji kasnije postaje Lord Melburn, premijer engleske vlade. Njena vitka i dečačka figura odgovarala je Bajronovom ukusu i ubrzo su postali ljubavnici. Taj ljubavni odnos je bio veoma žestok, ali se Bajron na kraju ipak umorio od te veze.

Uz pomoć Lejdi Melburn, majke Karolininog muža, Bajron je u decembru raskinuo vezu. Ta njegova odluka se nije dopala Karolini i pretila je osvetom. Plašeći se šta bi ona mogla da uradi, Bajron se sklonio kod Elizabete Skot, 40 godina stare supruge Edvarda Harlija, Grofa od Oksforda. Sa njom je proveo vreme do juna sledeće godine i bio je, smatra se, poslednji iz serije njenih ljubavnika koje je imala tokom braka.

foto: giphy

Jula meseca 1813. Lord Bajron je prekršio najveći seksualni tabu - zaveo je svoju udatu polusestru, Avgustinu Lei. Devet i po meseci kasnije Avgustina je rodila ćerku, Medoru. Bajron je bio ponosan na očinstvo. Ipak, da bi ućutkao zlokobne glasine koje su kružile o incestu, Bajron se oženio sa Anabelom Milbank koja je verovala da može da ga preobrazi. Brak koji je trajao samo godinu dana je bio katastrofalan. Bajron je skoro postao neuračunljiv i preplašena Lejdi Bajron, nakon što im se rodila ćerka Avgusta Ada, traži od suda da se legalno razdvoje.

Istovremenu o Bajronu kruže najverovatnije netačne glasine o njegovoj perverznosti. Pod tim pritiscima Lord Bajron zauvek napušta Englesku 25. aprila 1816. godine. Ali pre nego što je napustio svoju otadžbinu Bajron ima seksualne odnose sa 17 godina starom Klarom Klejmort i to na njen predlog. Kratko druženje proizvelo je ćerku Alegru, rođenu sledećeg januara. Alegra je dete za koje je Bajron kasnije bio najviše vezan.

foto: wikipedia / James Holmes

3. Katarina II Velika i Grigorij Aleksandrovič Potemkin

Sočni detalji

Kao i svaka vaka velika carica i katarina Velika je imala savetnika, vojnog stratega, srodnu dušu i dečka za razonodu, a u slučaju Grigorija Potemkina, on je bio sposoban za sve ove uloge. Katarina Velika je upoznala Potemkina kad joj je mladi zapovednik (10 godina mlađi od nje) pomogao da svrgne s prestola svog razočaravajućeg supruga cara Petra III, 1862. godine. Njihova žestoka veza je započeta sauni u podrumu Zimskog dvorca.

Razvoj događaja

Godine 1774. njihova veza je dobila mnogo intimniji karakter. Potemkin je postao miljenik carice, dobio je mnoga odlikovanja i postavljen na važne položaje. Tokom narednih 17 godina, bio je najuticajniji čovek u Rusiji. Potemkin je uživao u preteranom luksuzu i sopstvenom bogatstvu. Kao i Katarina, rukovodio se idejama prosvetiteljstva.

Iskazivao je versku toleranciju i pružio zaštitu nacionalnim manjinama. Kao vrhovni komandant Ruske vojske (od 1784. godine), zalagao se za mnogo humaniju vrstu vojne discipline, zahtevajući od oficira da se prema vojnicima odnose očinski.

foto: Wikipedia / Louis Caravaque

Neki istoričari tvrde da su se knjaz Potemkin i carica Katarina tajno venčali 1775. u Vaznesenjskoj crkvi u Moskvi. Njihova kći, Jelisaveta Grigorjevna, nosila je prezime Tjomkina, što se tumači kao krnje očevo prezime.

Na Katarinin zahtev, car Jozef II proglasio je Potemkina 1776. princem Svetog rimskog carstva. Od 1775, u caričinoj milosti je bio Zavadovski, a veza između Katarine i njenog bivšeg ljubavnika je postala čisto prijateljska, i njegov uticaj na nju nije nikada bio ozbiljnije poljuljan od strane njenih kasnijih miljenika.

foto: wikipedia

Postojale su glasine da su se Katarina i Potemkin tajno venčali, negde u to vreme, ali to nikada nije ni dokazano niti opovrgnuto. U svakom slučaju, postoje mnogi dokazi njegovog velikog uticaja na caricu tokom sledećih 10 godina. Njihova prepiska je bila stalna, i većina važnih državnih spisa je prošla kroz njegove ruke.

Ovaj par predstavljao je snažne političke saveznike sledećih decenija, ali kako je rasla Potemkinova uloga na dvoru, tako se smanjivala ona u Katarininoj spavaćoj sobi i to do te mere da je postao svojevrsni svodnik koji je carici nastavio da dovodi mladiće koji bi joj se mogli svideti.

foto: wikipedia / Hermitage Museum

4. Čarls Dikens i Neli Ternan

Sočni detalji

Ni književni geniji nisu otporni na krizu srednjih godina. Do 1857. godine, 45-godišnji viktorijanski novelist bio je na vrhuncu moći i navodno uzoran suprug i otac devetero dece. Zatim je počeo vezu s Elen Neli Ternan, talentovanom mladom glumicom koju je zapošljavao, a koja je bila tek godinu dana starija od njegove tad 17-godišnje kćeri.

Razvoj događaja

Ova afera predstavlja najbolje i najgore trenutke života pisca. Dikensov brak se raspao, a sledećih 13 godina (do smrti) proveo je sa Neli, premda ga je neumoran i uspešan trud da njihovu vezu sakrije od javnosti možda pogurao u smeru smrti. Veruje se da je Neli inspirisala neke tamne, tajne karakteristike njegovih kasnijih dela i nekoliko likova, uključujući i Estelu u ‚‚Velikim očekivanjima"

foto: wikipedia / enwiki

Godine 1857. Dikens je unajmio profesionalne glumice za predstavu "The Frozen Deep" koju je napisao njegov štićenik Vilki Kolins. Dikens se zaljubio u jednu od glumica, Elen Ternan. Ljubav prema Elen Ternan trajala je do kraja njegovog života. Imao je 45 godina kada su se upoznali. Dikens se 1858. odvojio od supruge, što je po tadašnjim viktorijanskim konvencijama bilo vrlo neprimereno, dok je razvod bio nezamisliv.

Kada je njegova supruga Ketin otišla iz kuće povela je jedno dete, supruga nije više nikada videla, a decu je poverila sestri Georgini koje odlučila da ostane u Gad's Hillu. Kasnije, 1860. godine u polju iza doma Gad's Hill, Dikens je naložio veliku lomaču u koje je spalio većinu pisama, preživjela su samo ona poslovne prirode. Kako je Elen Ternan takođe spalila sva Dikensova pisma trajanje i dubina njihove veze nije poznata.

foto: wikipedia

Tomas Vrajt se je tokom 1930-ih prisetio da je Ternan možda imala ljubavnu vezu sa kenanom Benhamom, a da je par imao i sina koji je umro kao novorođenče napomenula je Kate Peruđini, Dikensova kćerka, u razgovoru pred smrt 1929. godine. Dokazi ne postoje. Na smrti Dikens je odredio isplatu anuiteta za Ternan koji ju je učinio finansijski nezavisnom.

U knjizi Kler Tomalin ‚‚The Invisible Woman", navodi se da je Ternan tajno žvela sa Dikensonom bar 13 godina. Knjiga je kasnije pretvorena u predstavu ‚‚Little Nell" autora Simona ‚Greja. U to vreme Dikens je pokazivao pojačano zanimanje za paranormalno, pa je postao jedan od prvih članova organizacije ‚‚The Ghost Club". Zbog afere sa Dikensom Elen Ternan je u istoriji postala poznata i kao ‚‚Invisible Woman" (Nevidljiva žena).

foto: giphy

5. Henri VIII i En Bolen

Sočni detalji

Ovaj istorijski par, portretisan u mnogim filmovima, knjigama i serijama, oduvek je privlačio pažnju javnosti, iako su detalji oko njihove veze do danas ostali nepoznati. Čini se da je uprkos godinama udvaranja seksualna veza En i Henrija stvarno počela tek kad su se venčali i nakon što je njegov prethodni brak razvrgnut.

Razvoj događaja

Henrijev pokušaj da legalizuje brak sa En će izazvati poznato razdvajanje Engleske od rimokatoličke crkve, nakon čega će kratki brak rezultirati rođenjem buduće kraljice Elizabete I i odescanjem glave En Bolen.

foto: wikipedia / The Yorck Project

Izgleda da Henri nije mogao da odoli ženama iz Bolenove dinastije, jer je poznata njegova afera i sa Meri Bolen, sestrom njegove kasnije supruge En. lako je osvojila kralja Henrija VIII Tjudora i postala njegova ljubimica, nije pristajala da mu bude ljubavnica, sve do pred samu udaju za njega 28. maja 1533. čime je postala kraljica Engleske.

Dugih 7 godina Henri VIII je opsedao Bolenovu koja je odbijala da poput svoje sestre Meri postane kraljeva ljubavnica zahtevajući da se kralj prvo razvede i učini nju svojom kraljicom što je do tada bilo nešto nezamislivo i nezabeleženo. Tek kada je Henri VIII u nastojanju da poništi brak sa Katarinom Aragonskom raskinuo veze sa Rimom i sam poništio taj brak, Ana Bolen je konačno postala kraljeva ljubavnica i ubrzo nakon toga zatrudnela i udala se za Henrija VIII.

foto: giphy

Bolenova je zahvaljujući Henrijevoj slepoj ljubavi uspela da svoju porodicu učini najmoćnijom u kraljevstvu, ali ne i da kralju podari tako željenog muškog potomka. Nakon što je rodila buduću slavnu kraljicu Elizabetu I, a potom imala najmanje jedan pobačaj (nema pouzdanih podataka o drugom pobačaju), kralj ju je prezreo, a uskoro i zamenio drugom ženom, isto kao što je i Katarinu Aragonsku zamenio njome.

Zapravo, Ana nije doživela da vidi venčanje svoje naslednice sa svojim mužem, pogubljena je 19. maja 1536, nekoliko dana pre nego što se Henri VIII 30. maja 1536. venčao sa Džejn Simor.

foto: wikipedia / National Portrait Gallery

Smrtna presuda je doneta zbog navodne preljube koju je En Bolen počinila sa petoricom muškaraca (dvorski muzičar Mark Smiton, blizak prijatelj Henrija VIII ser Henri Noris, Viljem Brereton, ser Frensis Veston i rođeni brat kraljice Džordž Bolen) kao i zbog izdaje koja je proizišla iz tog čina i bila poduprta svedočenjem lejdi Rošfor (supruge Džordža Bolena) koja je navodno čula inkriminišući razgovor En Bolen i ser Henrija Norisa u kojem se spominjala mogućnost da se En Bolen nakon smrti Henrija VIII uda za Norisa. Budući da je tekst optužnice sačuvan do danas iz njega se jasno vidi da su optužbe bile lažne jer su svedoci tvrdili da je kraljica počinila preljube na mestima i u vreme na kojima se tada nije nalazila jer se iz drugih istorijskih dokumenata pouzdano zna da je tada boravila na drugom mestu sa kraljem.

Iako nije bila slavna i poštovana vladarka poput svoje kćerke, En je bila veoma uticajna i moćna. U istoriji je upamćena kao žena odgovorna za raskid Engleskog kraljevstva sa katoličkom crkvom i utiranje puta uvođenju protestantizma. Dok su je katolici proklinjali kao sramotu za katolicizam, protestanti su je slavili kao mučenicu i borca za čistu Englesku. Ipak, pamti se i u boljem svetlu: kao osoba koja je na hladan engleski dvor donela duh renesanse, francusku modu i liberalna shvatanja.

foto: giphy

6. Elizabet Tejlor i Ričard Barton (Trougao Elizabet Tejlor, Ričard Barton i Majkl Tod)

Sočni detalji

Kao da je sudbina htela da se ovaj poznati par upozna dok su glumili drugi poznati par u filmu ‚‚Kleopatra" 1963. godine. I Tejlor i Barton su u to vreme bili u braku, ali su između njih sevale iskre od prvog susreta i bilo je jasno da će započeti neverovatna afera.

Razvoj događaja

Njihov desetogodišnji ‚‚brak stoleća" bio je nešto najbliže rijaliti televiziji 1960-ih godina, jer je konstantno privlačio tračeve i horde papraca. Razveli su se 1974. godine, da bi se ponovno venčali sledeće godine i opet razveli ubrzo nakon toga.

foto: profimedia

Elizabet je na filmu debitovala sa devet godina, u filmu ‚‚Lesi", prvog Oskara je dobila 1960. godine za film ‚‚Butterfield 8", gde joj je partner bio tadašnji suprug Edi Fišer, a drugog 1966. za film ‚‚Ko se boji Virdžinije Vulf" u kom joj je partner bio tadašnji suprug Ričard Barton.

Osim dva osvojena Oskara, za tu nagradu je nominovana još četiri puta. Glumila je od 1942. do 2003. godine. Udavala se osam puta za sedam supruga. Imala je četvero dece, dva sina i dve kćeri, a baka je postala u 39. godini. Nagradu za životno delo dobila je 1997. godine, a 2000. i titulu Dame Britanskog carstva.

Ričard Barton je imao brojne afere tokom 10-godišnjeg braka sa Tejlorovom kojoj je konačno ‚‚prekipelo"1974. kada se ispostavilo da ju je suprug prevario sa konobaricom.

foto: giphy

Zajedno su snimili čak 11 filmova, a drugo venčanje obavili su u Africi, a od svatova bio je prisutan samo par hipika, koji su se tu zatekli kao kumovi. Prvi put su se sreli kada je njoj bilo 21, a njemu 28 godina. Venčanje u Bocvani, je sprovedeno po običajima jednog od tamošnjih plemena. Taj reprizni brak trajao je samo 10 meseci.

Ovu vezu je obeležavala i strastvena ljubomora koja je često potpirivala njihove eksplozivne karaktere. Ostalo je zabeleženo da je na snimanju ‚‚Plavobradog” Elizabet Tejlor ošamarila Bartonovu partnerku. Učinilo joj se da glumica unosi previše seksualne energije u ljubavnu scenu. Posle drugog razvoda Barton se oženio jednom manekenkom, a Liz Džonom Vornerom, kome je pomogla da bude izabran u američki Senat.

foto: profimedia

I dok su svetski mediji pisali o velikoj ljubavi Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona, holivudski producent Majk Tod je po svemu sudeći bio jedina prava ljubav ove glumice. Majkl Tod je bio treći suprug slavne glumice za kog se udala 1957. godine, a već sledeće rodila je ćerku Lizu, čijom je lepotom bila oduševljena.

Par se upoznao kad je producent pozvao grupu prijatelja na jedrenje, a među njima je bila i Elizabet, koja je stigla sa drugim suprugom. Priča kaže da se ambiciozni producent odmah zaljubio u prelepu glumicu i da mu nije smetalo što je ona udata.

Majkl Tod i Elizabet Tejlor bili su ludo zaljubljeni sve dok ih nije rastavila njegova smrt, a poginuo je godinu dana nakon venčanje, kada se avion u kom je bio, zabio u planinu.

foto: giphy

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.