OVA NAVIKA UBIJA LIBIDO KOD MUŠKARACA: Onesposobiće vas, a da se ni NE SKINETE, HITNO JE MENJAJTE
Odnosi, Foto: Profimedia

ŠOKANTNO

OVA NAVIKA UBIJA LIBIDO KOD MUŠKARACA: Onesposobiće vas, a da se ni NE SKINETE, HITNO JE MENJAJTE

Istraživanja su pokazala da prestanak konzumiranja alkohola na mesec dana ima pozitivne efekte na mentalno i fizičko zdravlje

Objavljeno: 09:47h

Koja je to navika koja narušava seksualni život? Žurke, izlasci u restoran, obično piće za večeru kod kuće… Redovno se dešava da seksualnom činu prethodi nekoliko centilitara, ako ne i više, alkohola.

Istraživanja su pokazala da prestanak konzumiranja alkohola na mesec dana ima pozitivne efekte na mentalno i fizičko zdravlje. Bilo da je u pitanju gubitak težine ili postizanje unutrašnjeg mira, podsećaju iz Instituta Adios, specijalizovanog za bolesti zavisnosti. Isto važi i za seksualni život.

Navika koja narušava seksualni život: Uticaj alkohola na nervni i hormonski sistem

Da bismo razumeli kako prestanak alkohola poboljšava intimno iskustvo, potrebno je da se vratimo njegovim efektima na ljudsko telo u takvoj situaciji.

„Alkohol je depresor centralnog nervnog sistema koji ima i kratkoročne i dugoročne efekte na seksualnu funkciju“, rekao je za HuffPost dr Babak Ashrafi, lekar opšte prakse specijalizovan za seksualno zdravlje.

Stručnjak podseća da etanol „oštećuje koordinaciju, rasuđivanje i vreme reakcije, što dovodi do poteškoća u dobijanju i održavanju erekcije kod muškaraca„. Za žene, prečesto konzumiranje alkohola može povećati suvoću vagine, izazvati nelagodnost tokom odnosa, pa čak i smanjiti libido.

Libido
foto: Profimedia

„Iako alkohol u početku povećava seksualnu želju, prekomerna konzumacija smanjuje libido i uzbuđenje tokom dužeg perioda“, precizira doktor.

Detaljnije, etanol smanjuje proizvodnju testosterona i hormona rasta, a povećava koncentraciju estrogena, što može uticati na kvalitet sperme kod muškaraca, podseća Doctissimo. Takođe predstavlja pretnju za orgazam: prekomerna konzumacija alkohola utiče na proizvodnju oksitocina, hormona koji je direktno uključen u mehanizam ženskog i muškog orgazma.

Od samopouzdanja do anksioznosti, paradoks na dnu čaše

Međutim, ovaj napitak uživa dobru reputaciju kod ljudi kojima je potrebno opuštanje. Poput blagotvornog nektara, na alkohol se gleda kao na način da se poveća samopouzdanje u određenim situacijama.

Međutim, ovo je mamac: studije su zaista dokazale da je alkohol samo privremeno rešenje za takav problem i da je veća verovatnoća da će smanjiti samopouzdanje. Jer, na dnu čaše je napisan pravi paradoks: piće takođe dugoročno podstiče stres.

Nasuprot tome, „prestanak konzumiranja alkohola može smanjiti emocionalne i psihološke probleme kao što su anksioznost i depresija“, kaže dr Babak Ashrafi.

„S nižim nivoom stresa, anksioznosti i depresije, vaše mentalno zdravlje se može poboljšati, čineći vas sveukupno srećnijim“, dodaje on.

A samim tim i otvorenijim za trenutak ekstaze u krevetu.

Navika koja narušava seksualni život: Konzumacija alkohola promoviše nasilno ponašanje

Pored direktnih efekata na telo, alkohol je takođe faktor nasilnog ponašanja, uključujući i seksualno. Studija objavljena 2016. godine u Journal of Studies on Alcohol and Drug, a koju je sprovela jedna američka organizacija, tvrdi, na primer, da „opijanje“ (preterana konzumacija alkohola tokom veoma kratkog perioda, napomena urednika) favorizuje nasilno ponašanje i seksualni napad među studentima, bez obzira na njihove ličnosti.

Studija je otkrila da se je od 992 mlada studenta na Državnom univerzitetu Njujorka u Bafalu, 18% izvršilo seksualni napad. Uglavnom su to bili oni koji su konzumirali alkohol u velikim količinama. Takođe, INSEE je pokazao efekte pijenja na nasilje u paru. U studiji objavljenoj 2021. godine, 30% žrtava nasilja u porodici navodi da je počinilac bio pod dejstvom alkohola ili narkotika u vreme incidenta.

02:57

NEDOSTAJE NAM INTIMA, ALI PRIORITETI SE ZNAJU! Ivana Pavković otkrila kako funkcioniše u kući sa 4 MUŠKARCA: Trenutno uživam

(Espreso/dnevno.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.