EVO ZAŠTO VAS BOLI DOK IMATE SE*S: Na ovo niste ni pomislili
Seks, Foto: Profimedia

KONAČNO POZNATO

EVO ZAŠTO VAS BOLI DOK IMATE SE*S: Na ovo niste ni pomislili

Dispareunija je naučni medicinski termin za bolan odnos.

Objavljeno:

Odnosi se na bol koji se može osetiti pre, tokom i posle polnog odnosa. Bol se može javiti bilo gde u području genitalija.

Na primer, žene koje imaju dispareuniju prijavljuju bol:

u i oko vulve,

u predvorju vagine,

u perineumu, što je područje mekih tkiva između vagine i anusa,

unutar same vagine.

Neke žene navode i da osećaju bol u donjem delu leđa, predelu karlice, materice ili čak bešike. Ovaj bol može otežati uživanje u polnom odnosu. U težim slučajevima se, pored bola, javlja i mučnina s izrazitim nagonom za povraćanjem.

Zbog toga, dispareunija redovno dovodi do proređivanja, pa i prestanka seksualnih odnosa, jer je bol, najčešće, toliko jak, da poništava zadovoljstvo koje partneri u odnosima imaju.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnostikovanje dispareunije može biti izuzetno teško za lekare jer je stanje često komplikovano emocionalnom nelagodnošću i stidom. Mnoge žene se stide da saopšte svojim lekarima da izbegavaju polne odnose zbog bola.

Postoji više različitih uzročnika dispareunije, od jednostavnih infekcija ili suvoće vagine do komplikovanijih stanja kao što su ciste jajnika ili endometrioza. Prirodni događaji, kao što su porođaj ili starenje, takođe mogu izazvati dispareuniju. Uprkos tome, mnoge žene povezuju bolan polni odnos sa strahom od polno prenosivih infekcija.

Mogući uzročnici bolnog polnog odnosa

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je oboljenje kože koje može izazvati pukotine na koži vulve. Ovo čini polni odnos veoma bolnim. Često se javlja kada pacijentkinje imaju alergijske reakcije na parfimisane sapune, kupke, kreme ili kondome.

Endometrioza

Endometrioza se javlja kada se tkivo koje normalno oblaže unutrašnjost materice nađe u drugim delovima tela, obično u predelu karlice. Simptomi mogu biti veoma neobični. Na primer, simptomi mogu biti dijareja ili zatvor, bol u gornjem dijelu tijela, prekomerno mokrenje ili bolovi u trbuhu i/ili maloj karlici.

Ovaj spektar simptoma se često pogrešno dovede u vezu s drugim bolestima, kao što su apendicitis, sindrom iritabilnog crijeva, ciste jajnika i sl.

Seks
foto: Profimedia

Vulvodinija

Ovo stanje nastaje kada hronični bol u vulvi traje duže od tri meseca i nije povezan s drugom infekcijom ili nekim drugim zdravstvenim stanjem. Osećaj koji pacijentkinje obično navode je peckanje, a mogu ga provocirati svakodnevne aktivnosti kao što je dugotrajno sedjenje.

Dijagnoza

S obzirom na brojne uzroke koji se mogu naći u pozadini bolnog polnog odnosa, dijagnoza se zasniva na opsežnoj anamnezi početka i karaktera smetnji kao i detaljnom kliničkom pregledu i odgovarajućim dijagnostičkim postupcima.

Lečenje

Lečenje je vrlo složeno. Ako je poznat organski uzrok bolesti, lečenje je etiološko (leči se stanje ili bolest koja je uzrokovala dispareuniju), dok je u većini ostalih slučajeva lečenje vrlo složeno i dugotrajno. U lečenju je vrlo značajan interdisciplinarni pristup ginekologa, psihijatra i urologa.

Kod psihološki nastale dispareunije se najprije tzv. bihejvioralnom analizom otkrivaju situacije u seksualnom ponašanju u kojima su, traumatskim uslovljavanjem, nastali strahovi – uzročnici bola. Zatim se te “strašne” situacije tretiraju jednom od standardnih bihejvioralnih metoda, najčešće sistematskom desenzitizacijom, kojom se strahovi gradirani na skali od slabijih ka jačim postepeno kontrauslovljavaju dražima i situacijama s pozitivnim seksualnim predznakom.

Drugi razlozi za bolan polni odnos:

Suvoća vagine,

ekstremni umor,

svakodnevni životni stresovi oko posla ili porodice,

promena nivoa estrogena ili atrofija izazvana perimenopauzom ili menopauzom,

alergijske reakcije na parfimisane sapune ili kupke,

određeni lekovi.

(Espreso/Vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.