SVI ZNAMO SCENU SA KONJSKOM GLAVOM IZ FILMA KUM - Pevač Al Martino dobio je ulogu u tom filmu upravo na taj način
Foto: Imdb

film

SVI ZNAMO SCENU SA KONJSKOM GLAVOM IZ FILMA KUM - Pevač Al Martino dobio je ulogu u tom filmu upravo na taj način

Danas zaboravljena pevačka zvezda, Al Martino, ispričao je za irski dnevni list Independent priču o tome kako je dobio ulogu pevača Džona Fontejna u filmu "Kum" - stvarnost je veoma nalikovala filmskom scenariju. Glavni protivnik njegovom pojavljivanju u tom filmu ipak nije bio producent već kolega Frenk Sinatra.

Objavljeno: 15:39h

Al Martino rođen je 1927 u Filadelfiji kao Gasparino Čini, u porodici građevinskih preduzimača. Njegov kum na krštenju bio je mafijaški bos Rasel Bufalino. Al Martino postigao je zapažene uspehe u pevačkoj karijeri tokom pedesetih i šezdesetih, a njegov najveći hit "Spanish Eyes" postao je platinasta ploča (više od milion prodatih ploča) u SAD 1964.

foto: Imdb

1972. godine Al Martino dobio je ulogu pevača Džona Fontejna u Kopolinom filmu "Kum". Iako je vrlo verovatno da je Mario Puzo u svom romanu lik Džona Fontejna formirao upravo prema Alu Martinu, pevač nije sa lakoćom dobio tu ulogu.

Dablinske dnevne novine Independent prenele su ispovest samog Ala Martina o tome kako je dobio ovu ulogu.

Godine 1971. Al Martino nastupao je u Las Vegasu kao zabavljač za kockare u nekim od najluksuznijih tamošnjih hotela - Desert Inn. Zajedno sa njim kao predgrupa nastupale su sestre Megvajer (Maguire Sisters). Jedna od sestara, Filis, rekla je Martinu da čita knjigu Marija Puza i da je gotovo sigurna da je lik pevača Džona Fontejna nastao prema životu Ala Martina. Martino je kupio i pročitao knjigu i tada se veoma zagrejao za ideju da on mora dobiti tu ulogu u filmu.

Uzeo je slobodno veče u Desert Innu i brže-bolje odleteo u Njujork da učestvuje na audiciji za film Kum. U Njujorku je sreo producenta Ala Rudija i ostavio je povoljan utisak na njega. Dobio je ulogu. Nije isključeno da se Rudi prosto prepao kad je čuo ko je Martinov kum - nije tajna to da je mafija bila u velikoj meri uključena u produciranje ovog filma.

Vremenom su se Rudi i Martino zbližili do te mere da je Martino čak pozajmio Rudiju 20 hiljada dolara (današnja vrednost te investicije bila bi oko 130 hiljada dolara) za snimanje filma Kum u jednom kritičnom trenutku kada je novac za film zafalio. To je bila nužna injekcija kapitala koja je spasla stvar i Rudi je nakon toga dugovao Martinu uslugu.

Tada je Frensis Ford Kopola unajmljen da režira film. Kopola nije želeo da ima u filmu glumca koji nema glumačkog iskustva, i kome pride producent duguje krupnu uslugu.

Frenk Sinatra kao protivnik

Ali nije se samo Kopola protivio tome da Al Martino dobije ovu ulogu. Njegov glavni protivnik bio je glavom i bradom Frenk Sinatra.

Priča o pevaču povezanom sa mafijom koji pokušava i ne uspeva da dobije filmsku ulogu, a zatim filmski producent nalazi glavu svog omiljenog konja na svom jastuku dovodila se u javnosti u vezu sa Frenkom Sinatrom, koji je navodno tako dobio ulogu u filmu "From Here To Eternity" koja mu je spasla karijeru i donela Oskara.

"To se Frenku nikada nije desilo u stvarnosti," insistira Al. "Ava Gardner mu je obezbedila tu ulogu. Ona je bila prijateljica sa Harijem Koenom, šefom studija, i ona je otišla kod njega i zamolila ga da dodeli Frenku tu ulogu. Tako je to bilo. Ako je iko ometao Frenka da dobije tu ulogu, to nisu bili filmski ljudi već Tomi Dorsi (Tommy Dorsey) koji je imao sa njim ugovor kao pevačem. To nije imalo nikakve veze sa mafijom."

Svejedno, Sinatra je hteo da ta uloga bude izbrisana iz scenarija i zvao je Ala Martina da ga upozori da neće dobiti više nijedan angažman u Las Vegasu ako bude prihvatio tu ulogu. "Frenk je hteo da ne igram tu ulogu, hteo je da niko to ne odigra. On je mislio da je to bila njegova priča, ali nije, bila je moja. Rekao sam mu da ide dođavola. U ovom poslu moraš da se boriš za ono što želiš."

Ipak, Frensis Ford Kopola i dalje je odbijao da dodeli ulogu Martinu. Ulogu je umesto njega dobio pevač Vik Damoun (Vic Damone).

"Tada sam otišao kod mog kuma," kazao je Al.

On tvrdi da ne zna šta se tačno dalje dešavalo nakon toga. Verovatno nije bilo stvari poput konjske glave. Ali nekako je počeo da se stvara utisak da ako Al Martino ne bude igrao ulogu Džona Fontejna, snimanje filma "Kum" u Njujorku može da zapadne u ozbiljne probleme i verovatno bi moralo da bude otkazano.

Martinov kum, Rasel Bufalino orkestrirao je objavljivanje niza novinskih članaka koji su tvrdili da Kopola nije bio svestan da je Al Rudi dodelio ulogu Džona Fontejna Alu Martinu. Damoun je nakon toga sam odustao od uloge jer nije hteo da provocira mafiju, a i žalio se da je bio slabo plaćen. Konačno, ulogu Džona Fontejna ipak je dobio Al Martino.

Izvor: Independent.ie

Prevod: Vladimir Marković

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.