MIKROFON JE VAŠ: A i veliko platno pride... Ovdašnje muzičke zvezde u filmskim rolama (VIDEO)
Evo barem nekakve zadovoljštine za one neke od onih koji su zavredeli pohvale upravo po toj osnovi, Foto: Printscreen

muzika i film

MIKROFON JE VAŠ: A i veliko platno pride... Ovdašnje muzičke zvezde u filmskim rolama (VIDEO)

Ovo je već daleko poznatiji slučaj i definitivno ikoničan film jugoslovenske i srpske kinematografije

Objavljeno:

Nedavno je završeno snimanje premijerne srpske igrane serije „Tajkun“, u kojoj, kako su obnarodavali iz produkcije, jednu od (manjih) uloga tumači i Bebi Dol.

Tim povodom, mogli bismo da se prisetimo i pet dobrih uloga ovdašnjih pop-rok-šlager zvezda u ovdašnjim filmovima. Neki su, grešna nam duša, posve nepravično proterani put sveopšteg zaborava. Evo barem nekakve zadovoljštine za one neke od onih koji su zavredeli pohvale upravo po toj osnovi.

foto: Printscreen
  • Bebi Dol u filmu Protestni album (1986) Živorada Žike Mitrovića

Kako se docnije ispostavilo, reč je o poslednjem rediteljskom ostvarenju ovog maga i velikana jugoslovenskog i srpskog filma; kao što je, kanda, dobro poznato, Žika Mitrović je bio i do dana današnjeg ostao udarna perjanica ovdašnjeg žanrovski jasno profilisanog filma, a Protestni album nastavlja tradiciju njegovih sočnih i veštih krimića, doduše, u kontekstu osamdesetih godina prošloga veka. Ovo svakako nije jedan od boljih Mitrovićevih filmova, ali je iznimno zanimljiv iz sijaset razloga – počev od Bebi Dol u ulozi pevačice u usponu koja će ubrzo postati žrtva misterioznog ubice, pa sve do nadahnutog dizajna u smislu scenografskih i kostimografskih rešenja (ulljučujući i modele koje je kreirao glumac Alen Nuri). Sticajem produkcionih i poslovnih okolnosti, film je hitro nestao iz vidokruga i posvećenijih filmoljubaca u našoj zemlji.

foto: Printscreen
  • Zafir Hadžimanov u filmu Nož (1967) Živorada Žike Mitrovića

A, zapravo, gorepomenuti Protestni album je preraradak (rimejk), može se reći i remis onoga što je Mitrović stvorio i pokazao u svom izvanrednom krimiću Nož. Ovo je krimić svetske klase, a žrtva je tu pevač na korak do ogromne popularnosti, i baš taj lik je u Nožu odigrao Zafir Hadžimanov. Film pleni napetošču, finom stilizacijom, neusiljenim humorom, brojnim posvetama baštini noir-filma, impresivnom glumačkom podelom (Velimir Bata Živojinović, Ljubiša Samardžić, Rade Marković, Dara Čalenić, Vera Čukić, Mija Aleksić, Janez Vrhovec... A tu je i prilično odvažna i kod nas istinski retka upotreba subjektivnog kadra.

foto: Printscreen
  • Srđan Šaper u filmu Davitelj protiv davitelja (1984) Slobodana Šijana

Ovo je već daleko poznatiji slučaj i definitivno ikoničan film jugoslovenske i srpske kinematografije, u kome je Šijan (uz pomoć Nebojše Pajkića, scenariste ovog ostvarenja) demonstrirao da ume da se nosi i sa (tada) savremenim temama i žovijalnošću koju popularna kultura neizostavno nosi sa sobom. A Šaper je pokazao zamašan komičarski potencijal u ulozi čuvenog Spiridona Kopicla.Samo godinu dana kasnije, Nebojša Krstić, tada takođee deo VIS-a Idoli, je odigrao glavnu mušku ulogu u filmu Šest dana jula, u kome su Nebojša Pajkić i reditelj Dinko Tucaković, napravili svojevrtan jugoslovenski preraradak legendarnog Milijusovog Dana velikih talasa (Big Wednesday).

foto: Printscreen
  • Đorđe Balašević u TV seriji PopĆira i Po Spira (1982) Soje Jovanović

Punih 25 godina nakon istoimene filmske adaptacije znamenita rediteljka Soja Jovanović se (zarad serijske ekranicizacije) vratila svetu i likovima iz pera Stevana Sremca. I ponovo pogodila pravo u metu. Đorđe Balašević je ostvario poveću i kvalitetnu ulogu, igrajući lik seoskog bonivana, spadala, zavodnika i trubadura, čija je pojava u seriji služila i kao domišljati ekvivalent horu u antičkim dramama. Soja Jovanović je dokazala da ume da radi i sa naturščicima, a Balašević se, nošen šarmom i nepretencioznošću, odlično uklopio sa ostatkom glumačke podele, u kojoj su bili: Stevan Salajić, Đorđe Jelisić, Dara Čalenić, Saša Selenić, Vesna Čipčić, Olivera Balašević...

foto: Printscreen
  • Milan Mladenović u filmu Crna Marija (1986) Milana Živkovića

Ovo je, spora da tu teško i da može biti, reč o primeru filma koji je daleko zanimljiviji nego što je zaista kvalitetan; Crna Marija je trapava i kruta drama o krizi u koju zapada voljena rok-grupa, koja mora da spremi nove pesme u jako kratkom periodu, a film zaslužuje pažnju kao rečita ilustracija beogradskih osamdesetih godina prošlog veka, naravno, u tom rok-miljeu. Milan Mladenović je odigrao lik novog vođe benda, a tu su još i: Sonja Savić, Branko Vidaković, Branislav Lečić, Miško Plabi, Goran Čavajda, Igor Pervić, Gordana Gadžić, Milan Gutović, Bata Paskaljević, Dragan Zarić... Zanimljivo je da je Mladenović, uz Srđana Jula, i autor muzike koja se čuje u ovom filmu. Krilatica filma, podsetimo, glasila je „I rokeri su ljudi!). Članovi Ekatarine Velike pojavili su se tih godina i u Tajvanskoj kanasti Gorana Markovića, a pesma Mesec je sam plovio, koju je u Crnoj Martiji (kroz usta Sonje Savić) pevala Snežana Jandrlić, evo, ovih je dana započela novi život – u izvođenju Bojane Vunturišević, a za potrebe aktuelnog filma Asimetrija mlade Maše Nešković.

Mesec je sam plovio u izvođenju Snežane Jandrlić:

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.