Gogenova slika "Burao drvo II" prodata na aukciji za 9.5 miliona evra
Foto: Printscreen

Slikarstvo

Gogenova slika "Burao drvo II" prodata na aukciji za 9.5 miliona evra

Poslednje Gogenovo delo koje se nalazilo u privatnim rukama prodato je na aukciji

Objavljeno: 10:42h

Slika francuskog post-impresioniste Pola Gogena "Burao drvo II" (Te Bourao II) prodata je na aukciji u Parizu za 9.5 miliona evra.

Gogen je ovu sliku naslikao 1897 kad je živeo na ostrvu Tahiti. Na slici je u bogatoj plavo-zelenoj paleti prikazan izvor sa pticama i cvećem.

Sliku Burao drvo II u velikoj rezoluciji možete pogledati ovde

Pol Gogen (1848-1903) je slikarstvom počeo da se bavi amaterski, dok je profesionalno radio na pariskoj berzi.

Slikar je proveo drugi deo svog života na Tahitiju i tamo se potpuno posvetio slikanju. Njegova najpoznatija dela su „Devojke sa Tahitija nose cveće“, „Odakle dolazimo, ko smo, kuda idemo“.

Bežeći od konvencionalizma, dvoličnosti i arogancije s početka ere konzumerizma, Gogen napušta posao, grad i porodicu, pronalazeći duhovno utočište na ostrvima Francuske Polinezije. Živeći sa domorodačkim stanovništvom, posmatrajući njihove živopisne nošnje, običaje, simbole i poslove, uobličava svoj likovni izraz i paletu. Slikao je scene iz života ostrvljana, putene devojke i decu u raznobojnim nošnjama u civilizacijom netaknutom pejzažu.

Njegove slike uticale su na estetiku Pikasa i Matisa.

Pol Gogen - Tahićanka
Pol Gogen - Tahićankafoto: Arhiv Narodnog muzeja

Podsetimo i na to da se u Narodnom muzeju u Beogradu nalazi možda i uspelije delo Pola Gogena - "Tahićanka", vredno platno iz poslednje stvaralačke faze Pola Gogena, koje je 1935 godine Srbiji i Jugoslaviji za novoosnovani državni Muzej kneza Pavla poklonio knežev prijatelj Žorž Vijo. To delo bi verovatno postiglo i veću cenu od "Burao drveta II".

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.