13. Noć Muzeja u Srbiji - Kulturom i smehom protiv sujeverja! (FOTO)

vlada velika zainteresovanost

13. Noć Muzeja u Srbiji - Kulturom i smehom protiv sujeverja! (FOTO)

Uz pomoć kulture, znanja i smeha, više od četrdeset gradova i mesta širom Srbije obeležiće trinaestu Noć muzeja, koja se ove godine održava 21. maja sve od 17 časova pa do jedan sat iza ponoći
Objavljeno:

Trinaesti put za redom jedna majska subota držaće budnom celu Srbiju! Ovogodišnja Noć muzeja održava se 21. maja u skladu sa datumom koju je odredila Evropska Noć muzeja sa sedištem u Parizu. Omiljeni gradski prostori oživeće tokom ove noći, upoznajući posetioce sa draguljima kulturne baštine, ali i sa zaboravljenim ljudima i neispričanim pričama koje će kroz Noć muzeja prerasti u najlepše uspomene. Posetioce očekuje oko 250 različitih dešavanja širom Srbije, kroz koje će moći da se uvere da je 13 sasvim bezopasan broj, a 13. Noć muzeja najbolja do sada. Jelen Top 10: Da li će Artan Lili zadržati prvu poziciju? Glasajte za vaše favorite!

Promo
Najraznovrsniji program posetioce očekuje u Beogradu. Uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, inostrani i domaći umetnici susrešće se na izložbi koja na savremen način, kroz umetnički objektiv, istražuje priče devojačkih škrinja. Filmofili će moći da se upute na putovanje kroz istoriju sedme umetnosti ispričanu iz ugla najpoznatijih filmskih plavuša, a svoj krug u Noći muzeja provozaće i zaljubljenici u najpopularnije italijanske dvotočkaše.
Premijerno će biti izložen jedan od Teslinih revolucionarnih izuma neposredno povezanih sa lečenjem i medicinom, specijalnom postavkom biće obeležen i vek od povlačenja i boravka srpske vojske na Krfu, a svoja vrata otvoriće i Dečji paviljon kao centralno mesto sve aktuelnije dečje ture u Noći muzeja. Posebna počast biće odata Petru Kočiću, našem čuvenom piscu koji je preminuo pre sto godina i to u Doktorovoj kuli, najstarijoj psihijatrijskoj bolnici na Balkanu, koja svoja vrata posetiocima otvara u Noći muzeja.
Promo
Od prošle godine, u okviru Noći muzeja deluje Programski savet koji čine eminentni umetnici i akademici iz Srbije. Programski savet 13. Noći muzeja koga čine arhitekta i akademik Brana Mitrović, reditelj i gl. i od. urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić, vajar prof. Mrđan Bajić, istoričarka umetnosti prof. dr Lidija Merenik i istoričar Milan Tlačinac usvojio je koncept i odredio akcente ovogodišnje manifestacije. Noć muzeja, koja se održava pod pokroviteljstvom Delegacije Evropske unije u Srbiji, predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije. U Evropskoj Noći muzeja prošle godine, učestvovalo je više od 1.900 muzeja u 45 država. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.