PETA SEZONA BLACK MIRROR: Rangirali smo nove epizode od najgore do najbolje
Kadar iz serije Black mirror, Foto: Youtube printscreen

PRIČA O BUDUĆNOSTI

PETA SEZONA BLACK MIRROR: Rangirali smo nove epizode od najgore do najbolje

Nova sezona sadrži tri epizode, a mi smo ih rangirali od najmanje interesantne do najbolje

Objavljeno: 10:49h
Božica Luković

Svet oko nas se ubrzano menja, nove tehnologije nam donose i nove dimenzije odnosa i delatnosti koje iznova oblikuju i menjaju granice onoga što zovemo "ljudsko".

Upravo ovim fenomenima se bavi serija "Black mirror" i to već nekoliko sezona. Nedavno je izašla poslednja, peta sezona ove antologijske serije, koja nam u svakoj novoj epizodi donosi novu priču o užasima, ali i divotama budućnosti koje je "iza ugla".

Može se reći da je ova sezona značajno bolja od prethodne, u kojoj su se dosta reciklirale ideje sa početaka serije. Ipak, ponavljanje nekih motiva koje smo već gledali nije izostalo ni sada, ali je odrađeno sa novim pristupom i svežinom koja je seriji bila krajnje neophodna.

Nova sezona sadrži tri epizode, a mi smo ih rangirali od najmanje interesantne do najbolje. Ovako izgleda naš poredak:

3. Smithereens

Kadar iz epizode
Kadar iz epizodefoto: Printscreen

Ova epizoda pete sezone pomalo je dosadnjikava, prvenstveno zbog toga što se bavi dosta puta prežvakanom temom otuđenja u modernom svetu. Ako vas nerviraju restorani koji zabranjuju telefone sa idejom da tako gosti "pričaju jedni s drugima", definitivno vam se neće dopasti ni ova priča. Konstantno gledanje u telefonske ekrane prepoznatljivi je pečat našeg vremena,što je sasvim logična, očekivana i razumljiva posledica sveopšte umreženosti.

Upravo je ta navika bila kobna za radnika velike tehnološke kompanije (nalik Fejsbuku) koji nakon lične tragedije kreće u nesvakidašnju osvetu - s namerom da malo umiri svoju savest. Odlični glumački performansi Endrua Skota koji tumači radnika, i Tofera Grejsa, koji tumači ekscentričnog vlasnika Smiterinsa, možda su najbolja stvar u ovoj epizodi.

Priča je jasno imala za cilj da kritikuje monopol društvenih mreža nad gotovo svakim aspektom naših života, ali je mogla biti napisana bolje. Doduše, pruža nam blago empatični uvid u razmišljanja vlasnika velikih kompanija poput Fejsbuka ili Tvitera, koji nisu ni sami sanjali da će nekada postati najuticajniji ljudi na svetu.

2. Rachel, Jack and Ashley Too

Kadar iz epizode
Kadar iz epizode foto: Printscreen

Majli Sajrus je zvučno ime koje je proslavilo ovu epizodu i pre nego što je emitovana. Poznato je da je ona nedavno transformisala svoju karijeru i od popularne tinejdžerske pop zvezde sada nastoji da se bavi "ozbiljnijom" muzikom. Upravo ta zbivanja iskoristili su i pisci ove zabavne epizode. Ona prati super-popularnu muzičarku Ešli, koja je idol mnogim tinejdžerkama.

Međutim, epizoda brzo otkriva naličje muzičke industrije - menadžere koji kontrolišu stvaraoce kako bi u javnosti održali određeni "brend ličnosti" koji su sami kreirali, i koji im najzad donosi ogroman novac.

Epizoda podseća na avanturističke dečije filmove, pune uzbuđenja i preokreta. Ešli će u borbi za samostalnost pomoći veštačka inteligencija, na način koji smo već videli u prethodnim epizodama serija. Možda i najveći doprinos epizode je udar na teror popularne psihologije i "pozitivnog razmišljanja" koji dominira našim vremenom, i često ima potpuno suprotan efekat na one koji se služe takvim "psihološkim trikovima". Umesto inspiracije i poleta, pritisak da "sledimo svoje snove" i "uspemo u svemu" neretko dovodi do iscrpljenosti, nesigurnosti, samoprezira i ozbiljnih psiholoških poremećaja i bolesti.

Majli, i sama uzor mnogim tinedžerkama sveta, ovim putem ih poziva da razruše ružičaste snove o "savršenim zvezdama". Niko nije savršen, niko nije stalno srećan, niko nije stalno uspešan, i to je važno poručiti generacijama koje odrastaju u fotošopiranom Instagram svetu.

Međutim, kao deo ovakve antologije, može se reći da je i ova epizoda jedna od manje uspešnijih, i da njen zaplet jeste dosta "nategnut" - nije uspela da izađe iz žanra predviđenog za ciljnu grupu -tinejdžere.

3. Striking Vipers

Kadar iz epizode
Kadar iz epizode foto: Printscreen

Najbolje epizode serije Black mirror su one koje se bave duboko intimnim ljudskim iskustvima, koja se u stvarnosti napredne tehnologije manifestuju na sasvim nove načine. Takva je i ova priča, definitivno najmaštovitija, i najlepše napisana u celoj sezoni.

Podseća na epizodu iz prethodne sezone "San Junipero" - dva najbolja prijatelja odjednom otkrivaju da jedno prema drugom gaje romantična i seksualna osećanja, ali posredstvom video igre! Naravno, video igre budućnosti pružaju potpun osećaj igraču koji se bukvalno izmeštaju u svet igre.

Novootkrivena zaljubljenost naravno počinje da iz virtuelnog "ulazi" u stvaran svet, i tada nastaju problemi. Epizoda uspešno prikazuje koliko međuljudski odnosi mogu biti komplikovani, nijansirani i raznoliki. U doba kada sve više otkrivamo o ljudskim emocijama, i istražujemo pojave poput poliamornosti, ova epizoda savršeno prikazuje na koji način se zapravo to odigrava iz perspektive pojedinca. Što svakako doprinosi tome da takve emocije bolje razumemo.

Treba reći i da se sada ovakvi fenomeni u ljudskim iskustvima danas samo imenuju i prepoznaju, a da je nemoguće da nisu postojali oduvek, otkada je čovek postao ono što je danas, misleće i kompleksno biće.

Ne postoji tačna definicija ljubavi, niti postoji unapred određeno upustvo koje vam govori koga ili šta ćete voleti, a ono što osećamo često se nalazi van prostora društvenih normi. Upravo takva područja osvetljava ova epizoda, čiji je završetak takođe jako efektan.

Najzad, kako Black mirror iz sezone u sezonu gubi na inovativnosti, možda je recept za dalji uspeh serije više epizoda nalik na "Striking Vipers".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Božica Luković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.