PRETUŽNA VEST: Umrla LEGENDA u 69. godini
Karlo Amrozini, Foto: Printscreen/Youtube/Hyper Omelete

tuga

PRETUŽNA VEST: Umrla LEGENDA u 69. godini

Karlo Ambrozini, jedan od najznačajnijih strip autora i tvorac likova u kultnom "Dilanu Dogu" preminuo je u 69. godini, saopštila je kuća Boneli

Objavljeno: 11:20h

Karlo Ambrozini, jedan od najznačajnijih strip autora i tvorac likova u kultnom "Dilanu Dogu" preminuo je u 69. godini, saopštila je kuća Boneli.

Ambrozini, cenjeni karikaturista, rođen je u Akanu Meli 1954. godine. Studirao je na Akademiju lepih umetnosti u Breri. Debitovao je sredinom sedamdesetih ilustrujući ratne priče za izdavačku kuću „Dardo“.

Prekretnica u karijeri desila se 1980. godine, kada je počeo da radi za „Sergio Bonelli Editore“. I samo šest godina kasnije likovno je stvorio Dilana Doga, kog je izmaštao Ticijano Sklavi. Tačnije, Ambrozini je bio jedan od prvih umetnika koji se pridružio čitavom kreativnom timu, koji je stajao iza ovog stripa, podseća sajt Italy 24.

Dilan Dog
foto: italingua.ning.com

Prvi broj ovog stripa izašao je u Italiji 1986. godine i već nakon nekoliko brojeva postigao veliku popularnost. Početkom devedesetih, Dilan je u celom svetu izlazio u mesečnom tiražu većem od milion primeraka.

Dilan Dog je, podsetimo, bivši policajac Skotland Jarda koji klijentima usluge iznajmljuje za skromnu sumu, zbog čega je uvek bez dovoljno novca. Odeća, koju ima na sebi, praktično ga definiše. Uvek ima crni sako, crvenu košulju i plave farmerke. Svoje prošlosti se ne seća. Živi u stanu prepunom horor figura i jezivih motiva iz sveta strave i užasa, čak se i umesto tipičnog zvona na vratima čuje zastrašujući vrisak. Hobiji su mu sklapanje maketa jedrenjaka i sviranje klarineta…

Ambrozini je kasnije stvorio sopstveni lik – Napoleona, jednu od najoriginalnijih i najsofisticiranijih serija u čitavoj panorami italijanskih serijskih stripova, a 2008. godine i Jan Diksa, čije su avanture izlazile u serijalu od 14 izdanja.

Bonus video

04:44

STRIP O NEMANJIĆIMA POSTAO ZVANIČAN UDŽBENIK U OSNOVNIM ŠKOLAMA! Tvorac dela: U ovoj knjizi učimo decu i o VAŽNOSTI KOSOVA

(Espreso/nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.