ITALIJANSKI MUZIČAR NIKOLA KONTE SE VRAĆA U BEOGRAD SA SVOJIM BENDOM
Nikola konte, Foto: Nikola Konte

kultura

ITALIJANSKI MUZIČAR NIKOLA KONTE SE VRAĆA U BEOGRAD SA SVOJIM BENDOM

Nicola Conte je već poznat beogradskoj publici po svom DJ umeću, ali ovoga puta će nas iznenaditi novim doživljajem muzike donoseći nam autentičan zvuk live benda

Objavljeno: 18:16h

Italijanski pionir esid (acid) džeza, Nikola Konte, donosi svoje najnovije muzičko izdanje - album "Umoja" - direktno u Beograd. U okviru koncertnog serijala Musicology Sessions, beogradska publika će imati priliku da čuje koncert ovog nesvakidašnjeg multiinstrumentaliste, kompozitora i disk džokeja, 29. septembra, u BitefArtCafe klubu. Osim uživanja u Konteovom muzičkom virtuozitetu, posebna gošća na ovom koncertu će biti naša flautistkinja i kompozitorka Milena Jančurić, koja je aktivno učestvovala u stvaranju ovog albuma, pruživši svoj doprinos na kompoziciji "Heritage".

Nicola Conte je već poznat beogradskoj publici po svom DJ umeću, ali ovoga puta će nas iznenaditi novim doživljajem muzike donoseći nam autentičan zvuk live benda.

Nikola Konte
foto: Nikola Konte

U 2014. godini imali smo prilike da slušamo njegov album "Free Souls" kada je Nicola nastupao na prvom Musicology Festivalu.

Konteova karijera započinje devedesetih godina u Bariju kada dolazi na ideju da spoji muziku velikana džeza poput Telonijusa Monka i Dizija Gilespija sa umetnošću i literaturom koju je bitnička kultura negovala. Ovi elementi, zajedno sa bohemijskom scenom na kojoj je zasnovan muzički i disk džokej kolektiv pod nazivom “Fez” rezultirali su prvim Konteovim radovima kao aranžera i muzičkog producenta. Već 2001. godine objavljuje svoj debi album “Jet Sounds” koji predstavlja inovativno viđenje žanrova poput sambe, bosa nove i fanka, praćen albumom “Jet Sounds Revisited”. Na trećem studijskom albumu pod nazivom “Other Directions”, Konte nastupa i kao gitarista, a zvuk kreće da gravitira ka sofisticiranijem džezu. Njegov rad narednih godina predstavlja fuziju džez zvuka sa elektronskom muzikom, ali i spiritualnom aspektu tradicionalne afričke muzike.

Na poslednjem albumu “Umoja” ostaje veran ovom zvuku, dodatno ga produbljuje i poručuje publici: “Nisam želeo da ljudi samo slušaju džez, želeo sam da ga dožive kao zajednica”. Sa tom porukom pozivamo publiku da nam se pridruže u petak, 29. septembra, kada se upuštamo u muzičko-spiritualnu avanturu punu dobrog gruva, afro bitova i soula.

Album “Umoja”, čiji naziv u prevodu sa svahili jezika znači zajedništvo, jedinstvo, je ostvarenje koje je okupilo neke od najinteresantnijih imena aktuelne muzičke među kojima su vibrafonista Simon Mulier, gitarista Alberto Parmiđani, kontrabasista Amin Salim, pevači Zara MekFarlen i Bridžet Amofa, bubnjar Fernando Damon, kao i naša flautistkinja Milena Jančurić. Oni će se pridružiti bendlideru Nikoli Konteu u petak, 29. septembra kada ljubitelje dobre muzike očekuje izvanredna fuzija zvukova, vrhunske energije i jedinstven muzički doživljaj.

Povodom koncerta koji će se održati 29. septembra u BitefArtCafe klubu, razgovarali smo sa flautistkinjom i kompozitorkom Milenom Jančurić:

1. Kako je došlo do saradnje sa italijanskim umetnikom Nikolom Konteom na albumu “UMOJA”? Možeš li da nam ispričaš nešto više o tom iskustvu i procesu rada na tom projektu?

Nikolu sam upoznala pre par godina kada je nastupao na Beogradskom Jazz Festivalu. Kada je izašao moj album "Shapes and Stories" za italijansku izdavačku kuću iz Barija A.MA Records Nikola je imao priliku da me čuje, čak je jednu moju kompoziciju pustio u svojoj radio emisiji na Worldwide fm. Ubrzo nakon toga dogovorili smo se oko saradnje na njegovom novom albumu što je za mene svakako bila izuzetna čast i zadovoljstvo.

2. Da li postoji neki poseban trenutak sa snimanja albuma “UMOJA” koji ti je ostao u sećanju i koji bi želela da podeliš s nama?

Njegove kompozicije promovišu vrednosti koje delim sa njim, u muzičkom i filozofskom smislu. Kada smo razgovarali o numeri “Heritage” na kojoj gostujem, bilo mu je bitno da ja budem ja i da svoj doživljaj kompozicije izvedem na način koji mene u potpunosti predstavlja. Takođe, meni veoma bitan deo ove kompozicije jeste da na njoj takođe svira moj dugogodišnji prijatelj, vibrafonista Simon Mullier. Simon i ja smo veoma lepo sarađivali dok smo studirali (svirali smo kao sastav Milena Jančurić Trio). Nažalost nismo se videli par godina kako oboje živimo na drugim krajevima sveta ali na ovoj numeri možete čuti i mene i njega da sviramo zajedno. Moju deonicu sam snimila u Beogradu a snimio me je Milan Jančurić.

3. Sa radošću očekujemo tvoj nastup na koncertu 29. septembra. Kako se osećaš povodom toga? Možeš li nam najaviti neke detalje o tome šta publika može da očekuje na tom koncertu?

Takođe, i ja se mnogo radujem koncertu! Redovno posećujem Musicology koncerte i sada sam posebno uzbuđena što ću biti deo jednog ovakvog projekta, bend sa Nikolom Konteom je apsolutno sjajan!

Nicola Conte - Umoja Unity (Official Video)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.