NAPUSTIO NAS JE VELIKAN: Odaje mu se počast u sredu
Pjer Sulaž, Foto: Youtube Printscreen

saopšteno

NAPUSTIO NAS JE VELIKAN: Odaje mu se počast u sredu

Umetnik, visok, uvek u crnom, stekao je svetsku slavu svojim velikim platnima sa hiljadu nijansi crne boje, rekavši da iz njih izbaja svetlost

Objavljeno:

Nacionalna počast preminulom francuskom slikaru Pjeru Sulažu (Pierre Soulages) biće odata u sredu u muzeju Luvr, saopštila je Jelisejska palata.

Predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) predvodiće ceremoniju odavanja počasti umetniku koji je preminuo 26. oktobra u 103. godini.

Emanuel Makron
Emanuel Makronfoto: Profimedia

Na ceremoniji se očekuju članovi vlade i porodica svetski poznatog umetnika po radovima u nijansama crne boje. Svečanost će biti otvorena i za gradjane.

Sulaž bio je poznat po radu na crnoj boji, stvarajući odsjaje crne boje. Naslikao je više od 1.700 platna. Rekao je da je crna boja veoma aktivna.

Umetnik, visok, uvek u crnom, stekao je svetsku slavu svojim velikim platnima sa hiljadu nijansi crne boje, rekavši da iz njih izbaja svetlost.

"Ako stavite crnu boju pored neke druge tamne boje, ta tamnija boja postaje svetlija", rekao je jednom prilikom slikar i dodao da je već kao dete, da bi beli papir učinio svetlijim, crtao crne linije.

Poznat je kao predstavnik "neformalnog slikarstva", pokreta koji je nastao 50-ih godina u Evropi i SAD, u cilju ukidanja uticaja kubizma i nadrealizma i njihovih principa kao što su forma, tonska harmonija, ravnoteža, proporcije, jedinstvena kompozicija i centralizovano strukturiranje.

Umetnik je stvarao u dubokoj starosti i obilazao kulturne ustanove. Jedno njegovo platno iz 1961. godine prodato je prošle godine u Njujorku za 20,2 miliona dolara.

Sulaž je jedan od retkih koji je imao svoju samostalnu izložbu u Luvru, 2019. godine. Tu privilegiju su za života imali samo Pablo Pikaso (Picasso) i Mark Šagal (Marc Chagall).

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.