OVAKO DANAS IZGLEDAJU GLAVNI LIKOVI FILMA "BAL NA VODI": Nema Jugoslovena koji nije ODGLEDAO SVAKU SCENU (FOTO)
Foto: Printscreen

izennadićete se

OVAKO DANAS IZGLEDAJU GLAVNI LIKOVI FILMA "BAL NA VODI": Nema Jugoslovena koji nije ODGLEDAO SVAKU SCENU (FOTO)

Radnja filma smeštena je pedesetih godina u Beogradu

Objavljeno:

Bal na vodi je jugoslovenski igrani film snimljen 1985. godine u režiji i po scenariju Jovana Aćina. Delimično je inspirisan je istoimenim holivudskim mjuziklom koji je uživao izuzetnu popularnost kada je prikazan u Jugoslaviji 1950-ih, odnosno u vreme kada se odigrava radnja filma.

Protagonisti su četvorica beogradskih mladića koji dele ljubav prema zapadnoj kulturi i načinu života, kao i ljubav prema svojoj lepoj drugarici (koju glumi Gala Videnović, a koju su prema zvezdi svog omiljenog filma Ester Viljams prozvali "Ester". Radnja prikazuje kako se njihova bezbrižna mladost i snovi sudare sa stvarnošću koju predstavlja rigidni komunistički sistem. Bal na vodi je izazvao veliku pažnju zbog toga što su predstavnici vladajuće jugoslovenske komunističke ideologije u filmu prikazani kao negativci, dok su predstavnici predratne buržoazije i prema režimu neprijateljski nastrojeni emigranti prikazani sa simpatijama. Zbog toga se Bal na vodi ponekad naziva prvim otvoreno antikomunističkim filmom na prostorima Jugoslavije.

Radnja filma smeštena je pedesetih godina u Beogradu. Jedna devojka i četiri mladića su nerazdvojni, idu u isti razred, zajedno veslaju, imaju orkestar, porodice im se poznaju. Sva četiri mladića su potajno zaljubljeni u svoju drugaricu, dok ih ona smatra samo svojim nerazdvojnim prijateljima. Ljubav će joj se dogoditi ipak, i to sa provinicijalcem koji je tek došao u Beograd. Ona ostaje u drugom stanju, što nije želela da otkrije svojim drugovima, kao ni svom mladiću u koga se razočarala. Ubrzo zatim majka joj umire, a otac emigrant koji od posle rata živi u inostranstvu, tako da njeni drugovi odlučuju da je pomognu.

Neke od glavnih uloga su imali Dragan Bjelogrli, Miloš Žutić, Srđan Todorović, Gidra, Ružica Sokić, Marko Todorović i mnogi drugi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.