ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Naše blistavo leto je izbledelo - "DUŽ OBALE"
,,Duž obale", Foto: Printscreen

pozdrav letu!

ESPRESO PREPORUKA ZA GLEDANJE: Naše blistavo leto je izbledelo - "DUŽ OBALE"

,,Duž obale" na dovitljiv i čežnjiv način analizira leto i njegov kraj na idiličnoj francuskoj rivijeri

Objavljeno: 10:03h

Kao poslednji pozdrav letu Espreso predlaže da pogledate kratki film inspirisan upravo krajem omiljene sezone. U pitanju je francuski film ,,Duž obale" (fr. ,,Du côté de la côte") iz 1958. godine.

Priču filma su pripovedali: Rodžer Kođo, En Olivije, Đakopo Nici.

,,Duž obale" na dovitljiv i čežnjiv način analizira leto i njegov kraj na idiličnoj francuskoj rivijeri. Istražujući turiste, njihove navike i stil oblačenja, film savršeno oslikava atmosferu tog vremena.

Jutarnja blaženstva cvetaju samo tokom dana, leto cveta tek jednom godišnje."

,,Duž obale" ismejava isforsiranu ideju raja primetne u lažno egzotičnim zgradama i posetiocima željinim da okuse čak i prividan luksuz koje mesto nudi. Ako ne mogu da vide ili upoznaju slavne, oni će svakako posetiti njihova omiljena mesta ili obići spomenike poznatih ličnosti koje su nekada koračali istim ulicama kao i oni.

1 / 9 Foto: Printscreen/Youtube/FilmStruck

Film takođe prikazuje i letnji karneval gde se može primetiti ljudska neobuzdanost. Turisti uživaju u plesu i posipaju se konfetama dok oko njih paradiraju maskirani lokalci. Maske i karnevalske skulpture deluju groteskno, a jedna od njih, kao što je običaj biva zapaljena na kraju događaja.

Dokumentarac zatvara priču odlaskom turista koji za sobom ostavljaju poslednje tragove raznobojnog leta. Ističe se ideja prolaznosti života i događaja koji ga prate. Sve što cveta osuđeno je da uvene.

Ko treba da pogleda ovaj film?

,,Duž obale" treba da pogledaju individue koje cene francusku kinematografiju i umetničke dokumentarce, s obzirom da ovaj film poseduje oba žanra. Uz to, iako nije nužno optimističan, ovaj film vam ipak može pomoći da lakše prihvatite kraj letnje sezone i pružiti blagu utehu.

Bonus video:

02:32

Kurir dnevni horoskop za 20.9.2022.

(Espreso/Ana Klikovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.