UBIJEN POZNATI AKTIVISTA: Saopštene STRAVIČNE VESTI, nacija u ŠOKU
Pevač, Foto: Printscreen/Youtube/Mnogi će pamtiti

CRNE VESTI

UBIJEN POZNATI AKTIVISTA: Saopštene STRAVIČNE VESTI, nacija u ŠOKU

Mnogi će pamtiti

Objavljeno: 20:23h

Jedan poznati pisac i aktivista je ubijen.

Porodica, kolege u velikoj žalosti.

Mnogi će pamtiti

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/Mnogi će pamtiti

Mjanmar se u ponedeljak probudio zbog vesti da je vojna hunta u toj zemlji pogubila četvoricu demokratskih aktivista, uključujući bivšeg poslanika Fio Zeja Tau i veteranskog vođu protesta Ko Džimija. BBC je razgovarao sa njihovom porodicom i prijateljima nedeljama pre nego što su dvojica muškaraca ubijeni.

Bio je jedan od četiri aktivista - uključujući Ko Džimija, čije je pravo ime Kjau Min Ju, Hla Mio Aung i Aung Tura Za - čije su smrtne kazne potvrđene tog dana. Svi su pogubljeni negde tokom prošlog vikenda - nejasno je kada. Državni medij izvestio je o njihovoj smrti u ponedeljak ujutro.

Pevač
foto: Printscreen/Youtube/Mnogi će pamtiti

Fio Zeja Tau bio je među više od 120 ljudi koji su osuđeni na smrt otkako je krvavi puč od strane vojske zbacio demokratski izabranu vladu Mjanmara u februaru prošle godine i uhapsio liderku Aung San Su Ći.

„Želeo je da piše pesme, rekao je Tazin Njunt Aung. „Imali smo mnogo snova kao umetnici. Svi imaju mnogo ciljeva i snova, ali svi su uništeni državnim udarom. Demonstranti su hapšeni, ubijani i zatvarani.

Pevač
foto: Printscreen/Youtube/Mnogi će pamtiti

Fijo Zei Tau je uhapšen 2008. godine, ali je tri godine kasnije pušten pod amnestiju.

„Zei Tau je mrzeo vojnu diktaturu i nepravdu od samog početka“, kaže njegov prijatelj i suosnivač „Njegova vera – u okončanje vojne diktature – bila je toliko jaka da je uvek bila takva da je bio spreman da se suoči sa svakom opasnošću na koju naiđe.

Pevač
foto: Printscreen/Youtube/Mnogi će pamtiti

Ali kao i uvek, Zei Tau nije bilo briga za smrtnu kaznu.

Njegova devojka napustila je njihov dom u Jangonu i preselila se u sigurnu kuću u kojoj je od tada bila tamo. Ona kaže da je prestala da koristi Fejsbuk pre spavanja jer je njen feed bio ispunjen ničim osim vestima o hapšenjima kolega demonstranata i zločinima vojske.

(Espreso / BBC)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.